Tipărire
Accesări: 1850
 7 pași pentru a ți transforma hobby ul în afacere Metamorphosis by Laura Maria Cojocaru
 
 
Când este momentul perfect să transformi activitatea care-ți aduce cea mai mare mulțumire sufletească într-o afacere mică sau chiar într-un business cu normă întreagă?
Răspunsul depinde de tine, desigur. De cât de pregătit și disponibil ești să faci eforturile necesare.
 
Dar ce înseamnă aceste eforturi?
În primul rând, să duci cel puțin două activități solicitante în paralel. Știm cu toții că de cele mai multe ori cariera joacă un rol major în determinarea satisfacției noastre față de viață. Totodată, cu toții visăm să avem un loc de muncă pe care să-l iubim și unde să ne facă plăcere să ne petrecem timpul.
Apoi, să dezvolți acele abilități suplimentare pasiunii tale, cu care să poți construi afacerea pas cu pas, sănătos și pe termen lung.
Și, nu în ultimul rând, să fii sigur că îți va mai plăcea acel hobby atunci când îl vei face pentru bani. Pentru că a câștiga bani din hobby-ul tău va însemna să respecți unele termene limită, să faci pe plac clienților exigenți și să faci respectiva activitate chiar și în zilele în care nu ai chef. Și vei fi nevoit, cel puțin la început, gestionezi marketingul și finanțele. Asigură-te că ești dispus să jonglezi cu toate acestea.

Dacă te hotărăști să faci din hobby-ul tău un efort profesionist și ești pregătit pentru tot ceea ce presupune, s-ar putea să te întrebi “de unde încep”. Desigur, există mai multe moduri în care ai putea proceda, iar cea de mai jos este doar o astfel de metodă:
 
1. Începe cu un plan de afaceri
Unul dintre cele mai bune puncte de plecare este să îți faci un plan de afaceri solid pentru idea ta.
Planul ar trebui să îți ofere viziunea, structura și strategia pentru modul în care îți vei transforma hobby-ul într-o afacere care să facă bani. Te va ajuta să identifici punctele forte și punctele slabe la ceea ce oferi, precum și să analizezi piața pe care vei intra.
 
2. Decide structura afacerii
O decizie importantă pe care trebuie să o iei destul de devreme este ce fel de structură va lua afacerea ta. Dacă intenționezi să fii freelancer și dorești flexibilitate pentru a face alegeri, ai putea lua în considerare înregistrarea ca PFA. Dacă dorești să adăugi credibilitate afacerii tale și să îți minimizezi răspunderea legală, o societate cu răspundere limitată ar putea fi o opțiune bună.
Ia în calcul și posibilitatea că poți oricând să începi ca PFA și să-ți construiești drum spre o entitate corporativă pe măsură ce trece timpul.
 
3. Construiește-ți brandul
Dacă te gândești la hobby-uri care fac bani, probabil că ai deja o idee despre mărcile la care ai putea aspira. Să-ți construiești la propriul branding este, prin urmare, un pas crucial în a face saltul spre a fi liber profesionist.
 
4. Dezvoltă o prezență online
Marketingul digital va juca probabil un rol semnificativ în modelarea noii afaceri. Să poți accesa o audiență online înseamnă că poți să-ți faci publicitate și să-ți vinzi produsul sau serviciul.
Fie că prin tehnici precum SEO sau prin crearea unei prezențe puternice a mărcii pe rețele de socializare, există multe moduri prin care îți poți afișa numele.
 
5. Creează o strategie de marketing
Acest punct le leagă, într-adevăr, pe cele anterioare. Ca să te asigura că depui un efort concertat în activitățile tale de branding și marketing, este esențială crearea unei strategii și stabilirea direcției de care ai nevoie atunci când vine vorba de poziționarea mărcii tale în nișa în care dorești să te încadrezi. Va sublinia abordarea ta față de publicitate și vânzări, asigurându-te că îți cheltui banii în locurile potrivite.
 
6. Este necesar să ajungi la clienți noi
Unul dintre cele mai dificile lucruri atunci când treci de la un hobby la o afacere este să găsești oameni dispuși să accepte ideea ta. Desigur, branding-ul, marketingul și prezența online vor ajuta toate în acest sens. Cu toate acestea, va trebui să te gândești și la alte modalități de a ajunge la oameni.
Fie că este vorba de evenimente de networking, de implicare în proiecte locale sau de a cere recomandări de la clienții existenți, există diferite moduri prin care îți poți extinde baza de utilizatori și construi relații de afaceri. Dacă încerci să transformi un hobby profitabil într-o afacere profitabilă, va trebui să ajungi la mulți oameni, viitorii tăi clienți.
 
7. Monitorizează progresul
Când vine vorba de hobby-uri care fac bani și în cele din urmă devin o afacere, nu există o perioadă de timp definită la care să lucrezi. S-ar putea să începi să ai hobby-ul ca o activitate secundară, mergând treptat către o afacere cu drepturi depline. Sau s-ar putea să faci pasul dintr-o dată. Cu toate acestea, este esențial să îți urmărești progresul.
Ca parte a planului tău de afaceri, vei stabili obiective pentru afacerea ta. Poți apoi să îți măsori progresul către aceste obiective, analizând ceea ce funcționează bine și ce trebuie îmbunătățit. Făcând acest lucru, îți poți da seama cum vrei să crească afacerea ta sau dacă vrei să fie din nou doar un hobby.
 
Hobby-uri profitabile există cu siguranță și este posibil să le transformi în ceva mai mult decât un simplu proiect secundar. Cu toate acestea, hobby-urile care fac bani necesită adesea mult timp și dedicare. Transformarea lor într-o afacere implică riscuri și muncă grea, dar cu siguranță este un obiectiv realizabil.
Indiferent despre ce hobby vorbim, în mod cert cineva a creat un traseu util, care te va ajuta să îți transformi hobby-ul într-o afacere.Așadar, apucă-te de treabă și pune la punct un plan temeinic. Este adevărat ca un astfel de plan se poate schimba în timp - de fapt, e chiar foarte probabil - însă pentru a atinge un obiectiv, trebuie să știi care este acela.

Succes!