Tipărire
Accesări: 2063

Lumea se schimbă rapid și mulți dintre noi simțim asta ca și cum ne scapă lucrurile de sub control. Viața, chiar dacă este frumoasă dintr-o perspectivă holistică, nu este cea mai ușoară treabă pe care o avem de făcut. Iar când evenimentele exterioare par să ne modeleze destinul, renunțarea la visuri este tentantă.

Nimeni nu începe viața deprimat și învins. Copiii sunt plini de visuri, de energie și ambiții, însă pe măsură ce înaintăm pe calea noastră și apar obstacole, dezvoltăm convingeri care ne pot bloca mai degrabă decât să ne împuternicească, suferim eșecuri și adesea nu reușim să le depășim.

dream

 

 

Ce ne face să renunțăm la visurile noastre?

Ne considerăm ființe imperfecte și renunțăm la visuri din tot felul de motive. Uităm că, de fapt, ne putem vedea ca perfectibili și că avem capacitatea să ne reconstruim mereu și mereu. Cădem, deseori, pradă credințelor limitative și ne oprim înainte de a începe.

 

Teama de eșec

Mulți oameni operează dintr-un loc de frică în viață, iar frica de eșec este una dintre cele mai comune. Atunci când eșuăm o dată, este tentant să renunțăm cu totul. Ne spunem „pur și simplu nu sunt bun la asta” și luăm calea ușoară: acceptarea eșecului.

 

Nu credem în noi înșine 

Nu toți suntem suficient de norocoși să fim înconjurați de prieteni și familie care ne susțin. Cum ar fi să nu renunțăm la visurile noastre doar pentru că alți oameni cred că nu putem face ceva? 

 

Ne plictisim 

Atunci când lucrăm la propriile dorințe poate fi obositor, dar nu plictisitor. Adevărul este că, dacă ajung să ne plictisească, probabil sunt visuri mărunte care nu ne inspiră. Este un moment bun să ne întrebăm: Oare lucrez pentru acele obiective pe care mi le doresc eu sau pe care și le doresc alții?

 

Atingem un prag

Fie că vorbim de sportivi, antreprenori sau celebrități, fiecare persoană de succes a atins un prag la un moment dat în viață. Când ne simțim blocați este esențial să recunoaștem că pragurile sunt o parte normală a atingerii obiectivelor.

 

Tânjim după certitudine.

Certitudinea – nevoia de a evita durerea și de a experimenta plăcerea – este una dintre cele mai puternice șase nevoi umane. Atunci când ne gândim să renunțăm la visurile noastre, să ne oprim o clipă și să ne întrebăm dacă nu cumva simțim doar nevoia de a rămâne în zona de confort.

 

De ce să nu renunțăm niciodată la ce ne motivează sufletul?

Este adesea mai confortabil să lăsăm circumstanțele sau alți oameni să ne dicteze viața, dar nu vom găsi niciodată împlinirea în acest fel.

Creșterea este esențială pentru experiența umană. Dacă nu creștem, murim. În timp ce obiectivul setat este acela de a ne împlini o dorință puternică, experiențele pe care le vom avea pe parcurs sunt la fel de valoroase, deoarece îndeplinesc nevoia noastră umană de creștere. Viața – și creșterea – sunt ceea ce se întâmplă atunci când ne urmărim visele.

Nu știm niciodată cât de aproape suntem de succes. Cele mai mici schimbări pot da cele mai mari rezultate, iar descoperirea ar putea fi chiar după colț. Dacă renunțăm, ne vom întreba mereu ce ar fi putut fi. Cu toții cunoaștem oameni cu regrete și nimeni nu vrea să ajungă ca ei pentru că sunt oamenii care trăiesc în trecut.

Pe de altă parte, împlinirea unui vis vine cu o recompensa grozavă.

 

Cum ne recăpătam puterea de a ne împlini visurile?

Construirea vieții visurilor noastre necesită dedicare și concentrare. Cu multă muncă și cu un plan potrivit, putem depăși orice obstacol.

1. Să ne schimbăm povestea

Ceea ce ne împiedică să obținem ce ne dorim este tocmai povestea pe care ne-o spunem despre motivul pentru care nu putem obține acel lucru. Renunțarea la visuri nu este despre lumea exterioară, ci despre găsirea unei credințe de neoprit în noi. Este vorba despre recunoașterea convingerilor limitative care ne rețin, iar apoi să ne schimbăm povestea, astfel încât să ne simțim împuterniciți în viața noastră.

2. Să ne conectăm la scopul nostru

Dacă uneori renunțăm la ce ne-am dorit din lene sau plictiseală, asta înseamnă doar că acele dorințe nu sunt importante, iar obiectivele pe care ni le-am stabilit nu sunt legate de ceva de care suntem cu adevărat pasionați. Așadar, atunci când ne simțim neinspirați nu ar trebui să renunțăm, ci să ne descoperim adevăratul scop și să conectăm fiecare acțiune pe care o facem și fiecare decizie pe care o luăm cu acel scop. Așa reușim să reaprindem inspirația.

3. Să ne transformăm obstacolele în oportunități

Diferența dintre succes și eșec o face perspectiva noastră. Oamenii de succes reformulează provocările ca oportunități de a învăța și de a crește, găsesc lecția în fiecare eșec și o aplică în deciziile lor viitoare. Ei știu că viața nu ni se întâmplă pur și simplu pasiv, ci se conturează pentru noi, prin noi și acțiunile pe care le facem și deciziile pe care le luăm. Să ne schimbăm mentalitatea în acest fel înseamnă că renunțarea la visuri nu mai este o opțiune.

4. Să ne facem o strategie

Este ușor să spunem „Nu renunța la visurile tale”, dar este mult mai greu să transformăm voința în acțiune. Voința în sine nu este suficientă. Dacă vrem să obținem o schimbare de durată, trebuie să avem o strategie eficientă. Să o croim după personalitatea noastră și după modelele pe care le avem la oamenii pe care-i admirăm, apoi să o definim în pași mici și să nu deviem de la ea.

5. Să sărbătorim micile succese

Cu siguranță nu trebuie să așteptăm până la marele final ca să începem să sărbătorim succesul. Fiecare zi este un dar și în fiecare zi realizăm ceva. Strategia despre care vorbeam ar trebui să cuprindă și aceste momente de celebrare la fiecare pas mic definit acolo. Toate aceste momente, adunate unul câte unul, ne vor duce la obiectivul cel mare. Și exersarea recunoștinței pentru tot ceea ce avem atrage energie pozitivă care ne hrănește pe această cale către visurile noastre.

 

Așadar, te rog, nu renunța la visul tău. Visurile rupte au dat naștere atât de multor oameni frânți și nu trebuie să fie așa.

Privește-ți visul așa cum este: ceva special pe care îl poți realiza dacă îți pui mintea, intenția și sufletul în el, te concentrezi și te entuziasmezi de posibilități.