Tipărire
Accesări: 2023
În viață, calea fiecăruia către fericire este diferită.
Cele mai recente cercetări arată că trebuie să urmezi cîtiva pași pentru o obține viață mai fericită și mai liniștită.
 
 
viata fericita
 
 
Conștientizarea - Trăiește viața cu atenție
Ai simțit vreodată că trebuie să fie mai mult în viață? Atât timp cât învățăm să fim mai atenți și conștienți, putem realiza foarte multe.

A fi conștient poate fi o bază fermă pentru bunăstare. Studiile arată că practicarea atenției poate reduce nivelul de stres, ne poate ajuta să ne gestionăm emoțiile și reacțiile, să ne acordăm mai bine la felul în care ne simțim noi și ceilalți și să cultivăm compasiunea pentru noi înșine și pentru ceilalți. Acest lucru ne ajută să facem alegeri mai înțelepte, ne poate stimula relațiile și ne poate face să ne simțim mai fericiți și mai calmi. Poate avea beneficii la școală și la locul de muncă.
Individual, nivelurile noastre naturale de atenție viariază de la individ la individ, dar toată lumea poate învăța să fie mai atentă și există o mulțime de moduri în care putem încorpora atenția și conștientizarea în viața noastră de zi cu zi. Este simplu, dar necesită practică. Gândește-te la asta ca la un antrenament pentru creierul tău!
Mindfulness pentru viața modernă
În aceasta perioadă, priceperea și practica mindfulness contează mai mult ca niciodată.
Ca rezultat al dispozitivelor noastre și al rețelelor sociale, există o competiție pentru atenția noastră mai mult decât oricând. Mai mult decât pentru ce a evoluat creierul uman.
 
Oricât de utilă este această tehnologie, este concepută pentru ne a capta și a ne menține atenția. Putem pierde ore jucându-ne pe telefon, fără să ne dăm seama. Acest lucru poate crea supraîncărcare de informații și poate alimenta comparația socială, mărind nivelurile de stres sau chiar provocând stres.
 
Mulți dintre noi trăim vieți foarte aglomerate, cu liste de lucruri de făcut din ce în ce mai extinse, jonglând adesea cu munca sau studiile, acasă și având grijă de ceilalți, precum și de noi înșine.
Ne putem trezi că facem mai multe sarcini sau să trăim o mare parte din viața noastră pe pilot automat, mințile noastre fiind prinse între a bifa sarcinile de făcut, să trecem peste trecut, să ne îngrijorăm sau să facem planuri pentru viitor, mai degrabă decât să ne concentrăm pe prezent - ceea ce facem și să experimentăm cu cine suntem sau ce este în jurul nostru.
 
Dacă învățăm să fim atenți ne permite să alegem mai activ unde se află atenția noastră. Ne ajută să observăm ceea ce trăim, dacă susține sau este dăunător pentru bunăstarea noastră, astfel încât să putem decide unde vrem să ne concentrăm. Deci, în loc să fim pe pilot automat sau la cheremul vieții noastre ocupate, minții ocupate sau dispozitivelor noastre, putem alege mai bine unde să ne plasăm atenția. Acest lucru ne poate ajuta să ne simțim mai calmi, mai în control și chiar mai capabili.
 
 
Există mai mult în viață când ne oprim și observăm
A fi mai implicat în momentul prezent poate duce la o experiență mai bogată a lucrurilor care altfel ar putea trece pe lângă noi, în timp ce suntem învăluiți în gânduri despre trecut, ne gândim sau ne îngrijorăm despre ceea ce facem în continuare. De exemplu, observând frunzele care dansează pe un copac, o pasăre cântând, mirosul unei flori, culoarea cerului sau zâmbetul cuiva care trece pe lângă noi. Desigur, trebuie să gândim înainte pentru a face planuri și poate fi, de asemenea, benefic să ne amintim pentru a savura sau procesa experiența. Cu toate acestea, pe măsură ce începem să fim mai atenți, s-ar putea să fim surprinși de cât de mult timp petrecem de obicei în afara momentului prezent și cât de plăcut și liniștitor poate fi să fim puțin mai concentrați pe aici și acum.
 
Când suntem conștienți, probabil că vom observa și gânduri dificile, emoții sau senzații care apar uneori. Învățând să nu ne lăsăm prinși în acestea, putem să reflectăm și să alegem mai bine cum vrem să reacționăm la ele. Acceptarea acestora, mai degrabă decât suprimarea sau lupta împotriva lor, poate ajuta la limitarea puterii lor asupra noastră.
 
Cum învățăm să fim atenți?
Una dintre cele mai populare moduri de a învăța mindfulness este prin practicarea meditației. De obicei, începem prin a ne concentra pe respirația noastră - ceea ce este util!
De exemplu, ca mai sus, ne putem concentra atenția pe a observa cum se simte aerul când intră și iese din nas sau din gură. Când observăm că mintea noastră s-a rătăcit, așa cum va face (așa face mintea umană), ne readucem pur și simplu și blând atenția asupra respirației noastre. Din nou și din nou. Este antrenamentul creierului! S-ar putea să încercăm acest lucru câteva minute la un moment dat și să îl construim.
Studiile arată că practicarea acestui lucru pentru doar 10 minute pe zi crește starea de bine.
Cu toate acestea, creșteri mai mari pentru bunăstare vin din practicarea regulată timp de 20 de minute sau mai mult pe zi. Mulți oameni consideră că alocarea unui timp regulat pentru a exersa chiar ajută – de exemplu înainte de a face duș dimineața sau când ați terminat munca.
La început, mulți oameni consideră utilă participarea la un curs scurt (fie în persoană, fie online).
 
Cel mai cercetat program a fost dezvoltat de John Kabat-Zinn și se numește „Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR)”. De obicei, este predat într-o clasă de 2-2,5 ore pe săptămână, timp de 6-8 săptămâni, plus practică ghidată acasă.
Inițial, a fost creat pentru persoanele cu durere cronică, dar a evoluat pentru a fi predat pe scară largă în întreaga lume de către profesori de mindfulness bine pregătiți.
 
Există, de asemenea, o mulțime de aplicații disponibile din care puteți învăța, care vă pot sprijini practica continuă.
Practica mindfulness nu funcționează pentru toată lumea și dacă aveți un diagnostic clinic, consultați-vă medicul înainte de a vă înscrie într-un program. Unii medici pot chiar prescrie un curs de mindfulness dacă cred că ar fi benefic.
 
Practicarea mindfulness poate avea beneficii pentru bunăstarea noastră
Există un număr tot mai mare de cercetări de calitate care arată cum practica regulată a mindfulness poate avea multe beneficii pentru sănătatea și fericirea noastră. Mindfulness s-a dovedit că crește bunăstarea psihologică și socială, precum și sănătatea fizică, ducând la niveluri mai ridicate de satisfacție în viață, mai multe emoții pozitive și mai puține negative. Nivelurile mai ridicate de mindfulness pot fi, de asemenea, asociate cu un somn de mai bună calitate. Mindfulness nu este un panaceu și poate fi doar un element al unui plan de tratament pentru cei cu nevoi complexe de sănătate, dar poate ajuta la reducerea sau gestionarea anxietății și a depresiei, ne poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta oamenii să gestioneze durerea cronică.
 
Unul dintre beneficiile mindfulness asupra sănătății fizice poate fi reducerea stresului cronic, iar persoanele cu niveluri mai ridicate de mindfulness tind să vadă situațiile solicitante ca mai puțin stresante și este mai puțin probabil să evite să se ocupe de ele.
Mindfulness este adesea asociat cu relaxarea și odihna, dar nu este același lucru cu acestea.
În timpul practicării mindfulness-ului, conștientizarea noastră este activă, iar știința a demonstrat că există diferențe fiziologice în comparație cu perioadele de odihnă sau relaxare. Se pare că ne ajută să ne simțim mai relaxați în timp ce suntem mai alerți.
 
Mindfulness poate avea beneficii multiple pe parcursul vieții. Programele specifice din școli indică faptul că are potențialul de a stimula sănătatea mintală, reziliența și bunăstarea, performanța cognitivă, reducând în același timp agresivitatea. De asemenea, ne poate ajuta performanța la locul de muncă, inclusiv luarea deciziilor mai bune, sănătatea și securitatea, colaborarea, rezolvarea conflictelor, capacitatea de a conduce în situații complexe, îngrijirea și comunicarea cu pacienții în mediile medicale. De asemenea, s-a dovedit a fi legat de persoanele în vârstă care trăiesc sănătos mai mult timp.
 
Mindfulness ne ajută să ne gestionăm mintea
Mintea umană rătăcește în mod natural (adesea în mod inconștient), așa că de multe ori conștientizarea noastră nu este acolo unde ne-am dori să fie și atunci când rătăcește, avem tendința de a fi mai puțin fericiți. Practicarea regulată a mindfulness-ului ne permite să fim mai conștienți unde se află mintea noastră și să o aducem înapoi atunci când rătăcește.
Mindfulness ne ajută să ne reglăm mai bine reacțiile și comportamentul, ceea ce ne ajută să ne creștem bunăstarea.
 
Când practicăm mindfulness, avem o conștientizare mai deplină a informațiilor interne și externe, permițând o evaluare mai precisă a situației prezente. Suntem mai capabili să facem o pauză, să facem un pas înapoi și să reacționăm din alegere, mai degrabă decât din impuls.
 
Atenâia la tiparele noastre de gândire (în special la cele care sunt inutile sau inexacte) și la sentimentele asociate este, de asemenea, este asociată cu o ruminare redusă, auto-judecată, anxietate și depresie, ceea ce duce la creșterea rezistenței și a bunăstării psihologice.
Alte studii au arătat că practicarea atenției poate îmbunătăți memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă; capacitatea noastră de a ne concentra și de a învăța și chiar de a stimula gândirea creativă, deoarece încurajează o atitudine deschisă și acceptabilă.
 
Cum să încorporăm momente conștiente în fiecare zi
A învăța cum să meditezi este doar o modalitate (deși una foarte bună) de a învăța și de a practica mindfulness. Poți aduce atenție în ziua ta în orice moment când ești treaz.
De exemplu, când mănânci, mergi la școală sau la serviciu, stai într-o grădină sau parc sau chiar la duș.
 
 
Iată câteva idei de încercat:
• Când intri în casa sau în apartamentul tău, fii conștient de senzațiile și sentimentele tale când intri. Cum se simte podeaua sub picioarele tale? Ce zgomote poți auzi? Ce mirosuri observi? Ce culori?
• Pe măsură ce ieși afară, uită-te la cer și vezi cerul și norii sau stelele, observă senzația aerului pe corpul tău sau căldura soarelui sau senzația vântului.
• Priveste în sus la copaci și observă cum sunt, formele și culorile lor diferite. Uită-te la textura scoarței, ramurile și frunzele lor. Observă cum se mișcă acestea și sunetul frunzelor. Poți vedea lumina soarelui prin frunziș sau picături de ploaie pe frunze? Ce insecte bâzâie în apropiere? Ce altceva poți observa?
• Când mergi undeva cu mașina, pe jos sau pe bicicletă, observă cum te mișți. Te grăbești să ajungi la destinație? Ce mușchi din corpul tău sunt activi sau relaxați? Ce gânduri îți trec prin minte? Cum se simte respirația - rapidă, lentă, profundă sau superficială? Cum se schimbă acest lucru dacă încetinești sau devii mai rapid?
• Când faci ceva plăcut, cum ar fi să faci un duș sau o baie caldă, să mângâi câinele sau pisica, să mângâi părul copilului sau să stai jos pentru un moment de liniște, să fii cu adevărat prezent. Observă cu adevărat ce găsești plăcut la experiență și cum te face să te simți.
• Când mănânci o bucată de fruct sau o ciocolată – încearcă să faci acest lucru cu atenție. Înainte de a-l baga în gură, observă culoarea, forma, textura și mirosul. Ia o mușcătură mică - dar nu mesteca! Observă cum se simte în gură. Care este textura? Ce poți gusta deja? Dacă îl miști în jurul gurii, se schimbă acest lucru? Apoi începe să mănânci. Simte textura și observă toate aromele în timp ce mesteci mâncarea încet și o înghiți.