Tipărire
Accesări: 13189
Persoana greu de iubit și iubirea toxică
 
 
Sunt relații în care unul dintre parteneri se întreabă la un moment dat din ce cauză tot dă șansă după șansă unei persoane, relației cu ea și totuși simte că lucrurile stau pe loc. Se întreabă din ce motiv iubirea devine un lucru din ce în ce mai greu de dus și persoana de lângă, din ce în ce mai greu de iubit.
 
Cine este această persoană greu de iubit?

Persoana greu de iubit este persoana care a fost dezamagită cel puțin o dată și a decis să nu mai creadă în iubire!

Cum este această persoană?
Poate uneori avem tendința să-i dăm dreptate acestei persoane, pe principul străvechi din popor: "cine se arde cu ciorbă, suflă și-n iaurt!" Atâta timp cât vorbim despre a învăța din experiență și a dezvolta atenția și prevederea, atitudinea este utilă, deoarece ne arată cum să devenim o variantă mai bună a noastră, cum să cerem si să luăm de la viață bucurie, frumusețe. Se cheamă ceea ce avem tendința să numim "experiență de viață" și chiar este, dacă știm la ce se referă aceasta cu adevărat.
Capcana în care cad persoanele "dezamagite" este de fapt tendința de a confunda pe "am experiență de viață" cu "am trăit o experiență de viață din care am învățat cum să-mi fie mai bine data viitoare". Aceste persoane consideră că "experiența de viață" înseamnă a trăi multe experiențe, cantitativ vorbind. Experiența de viață înseamnă de fapt să învățam ceva util din întâmplare, nu neapărat să bifăm multe pe agenda vieții, pentru ca mai apoi să ne găsim scuze ca să devenim din ce în ce mai speriați si evitanți! Înseamnă să devenim mai atenți la nevoile și dorințele noastre, nu să renunțăm la "întâmplările" pe care viața ni le scoate în cale pentru că "știm" noi că s-ar putea să doară! Experiența de viață înseamnă să ne dăm voie să trăim tot ce vine spre noi și să transformăm acea situație în ceva benefic, pentru că, dacă noi nu facem situațiile să se întâmple cum vrem noi, ne "întâmplă" ele pe noi cum vor ele!
Persoana care nu mai crede în iubire consideră că "știe" că: ”iubirea nu există, că nu va dura, că va fi din nou dezamagită, că s-ar putea s-o doară, că totul este trecător ș.a.m.d.”. Astfel, ea nu va fi dispusă să-ți acorde o șansă reală, deoarece nu este dispusă să-și acorde ei însăși o șansă reală!

Care este motivul pentru care este greu de iubit această persoană?
Dacă această persoană nu mai crede în iubire, nu va fi capabilă să recunoască dovezile de iubire non-verbale, atitudinale, comportamentale ale celui ce i le oferă, nu va avea dispoziția să creadă sau măcar să dea o șansă cuvintelor celuilalt de a fi reale!

Din ce motiv este toxică relația pentru amândoi?
1. Persoana care crede în iubire va dărui tot ce știe și poate și, observând cât de puțin primește, va avea tendința să pluseze. În timp, se va epuiza și va tinde să-și piardă motivația și să devină la rândul ei dezamagită, rece, distantă, evitantă.
2. Persoana "deja dezamăgită" se va simți agresată de iubirea celuilalt și va avea tendința să se retragă și mai mult din cauza fricii instalată din suferința anterioară.
O astfel de relație este departe de a avea șanse să devină una constructivă dacă rămâne în același context! Este o relație toxică ce aduce doar suferință din ce în ce mai mare în timp și distruge și persoana sănătoasă emoțional. Persoana care nu a învățat dintr-o suferință cum să-ți acceseze resursele și puterea interioară pentru a deveni o variantă mai bună a ei, va trage în jos și persoana de lânga ea!

Ce este de făcut?
1. Așteaptă un timp pentru a te vindeca emoțional, înainte să te arunci în următoarea relație, pentru că sunt șanse mari s-o determini să fie toxică! Cât timp să aștepti? Vei simți când ești vindecat atunci când vei crede din nou în iubire!
2. Renunță la dezamagire deoarece este doar o capcană și, în același timp, o scuză ce ne face să renunțăm la a învața, a ne dezvolta, a căuta soluții! Fă tot ce poți pentru a-ți vindeca rănile emoționale și reformulează-ți credințele despre viață care-ți mențin suferința și reacțiile de evitare a provocărilor!
3. Pune-te din când în când în rolul observatorului pentru a vedea dacă persoana de lângă tine a făcut tot ce ține de ea (sau este măcar dispusă să facă) pentru a-și vindeca rănile anterioare, pentru a evita o relație toxică!
 
În Neuro-Programarea Lingvistică, accesarea rolului Observatorului ne permite să ne detașăm de situație, s-o privim cu mai multă obiectivitate. Detașarea emoțională, oricât de puțin sau mult am obține din ea, ne permite o mai mare claritate și un acces mai direct și mai rapid la resurse, respectiv la soluții.