Tipărire
Accesări: 10819
TU POTI tot ceea ce CREZI ca poti
 
 
Traim intr-o lume in care “harta” mentala a celorlalti despre cum ar “trebui” sa fim, sa traim, sa actionam, sa ne imbracam, sa mancam, ce ar “trebui” sa ne dorim, sa invatam, sa iubim, etc., ne poate pune bariere concrete si/sau mentale sau emotionale.
E firesc impulsul, deoarece fiecare avem propria perceptie despre lume si ne straduim, inconstient de cele mai multe ori, sa le-o impunem celorlalti fara sa luam in considerarea banalul fapt ca suntem cu totii oameni nenascuti invatati, ci am invatat prin experienta si ca, propria noastra experienta si perceptie, sunt diferite de ale celuilalt.
Pentru cei din jurul nostru adesea suntem prea tineri sau prea batrani pentru ceva anume, prea inalti sau prea scunzi, prea neexperimentati sau prea experimentati, prea directi si sinceri sau prea inchisi in noi.  Pentru cei din jur, deseori, avem prea putina bucurie de viata sau prea multa, prea ne permitem sa fim “copii” sau suntem prea seriosi si lista poate continua pe pagini intregi!
 

Haideti sa luam spre exemplu situatia unui interviu pentru angajare …
1. cati ati primit de-a lungul vietii raspunsuri de genul: “nu, esti prea tanar si cu putina experienta!”, desi daca nu te lasa niciunul sa muncesti, intrebarea “tampa” este unde iti faci aceasta experienta? Sau alta intrebare “tampa” este “tu, angajatorule ai inceput pentru prima data in viata ta sa muncesti avand experienta de unde? 
Nu cumva si tie ti s-a dat sansa de catre cineva cu capul pe umeri sa-ti capeti acea experienta?”
2. cati ati primit de-a lungul vietii raspunsuri de genul: “nu, esti prea in varsta, nu credem ca poti face fata!”, uitand ca asta contrazice exact cerinta experientei!
3. cati ati primit de-a lungul vietii raspunsuri de genul: “nu, ai prea multa experienta pentru postul acesta!” si atunci te intrebi cu ce naiba ai gresit de ai muncit, ai invatat, ai varsta “potrivita”, experienta multa si tot nu te incadrezi undeva si nu esti lasat sa muncesti cinstit?
Uitam ca am fost si noi tineri candva si la inceputul a multe lucruri si actiuni, uitam ca si noi vom deveni batrani candva, teoretic cu experienta da, dar cu mai putina energie de multe ori sau cu interpretari nu tocmai pozitive asupra experientei, uneori chiar senili, uitam ca si noi am facut zeci de “greseli” in viata si ca am avut nevoie de sustinerea celorlalti, macar emotionala! Sau poate tocmai pentru ca suntem constienti ca si altii ne-au pus si noua bariere, intentionate sau din “intelepciune”,  ne razbunam punandu-le bariere de cate ori putem celor ce vin dupa noi!?
 

Pe scurt, ideea este ca atunci cand cineva ne spune ca nu putem ceva,  ca nu stim ceva, ca nu ne potrivim intr-un context, s.a. lucruri de genul, sa ne amintim cateva lucruri de baza:
 
1. persoana vorbeste despre propria experienta de viata si propria perceptie asupra ei!
2. persoana vorbeste despre ce nu poate, nu stie ea, sau locul unde nu simte ea ca se potriveste sau, poate, i-au spus altii aceste lucruri de-a lungul timpului si acum le varsa pe tine!
3. a lasa pe altii sa-ti spuna ce stii, ce poti, ce drepturi ai sau nu ai, este pierdere de timp,  energie, resurse si incredere de sine!
4. nu ai nevoie de confirmarea nimanui ca sa existi, sa traiesti, sa muncesti, sa te bucuri de viata si, mai ales, sa-ti urmezi visul!
 
 
Ca dovada ca nu exista “ nu pot” pentru ca sunt prea tanar, prea batran,  prea neexperimentat, prea experimentat, prea intr-un fel sau opusul sau, avem de studiat si de gandit la cateva exemple:
1. cativa dintre copiii care au atins excelenta:
 - Elaina Smith a realizat o emisiune de radio cu sfaturi pentru viata la 7 ani
- Willie Mosconi devine jucator profesionist de biliard la 6 ani
- Fabiano Luigi Caruana este considerat copilul-minune al sahului
- Michael Kevin Kearney devine absolvent de colegiu la 10 ani
- Saul Aaron Kripke este liceanul care a fost invitat sa predea la Harvard
- Aelita Andre devine pictorita la 2 ani, iar lucrarile ei sunt expuse intr-o galerie de arta
- Akrit Jaswal este considerat cel mai tanar chirurg al lumii
- Gregory Smith este nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace la varsta de 12 ani
Wolfgang Amadeus Mozart compune piese pentru pian la varsta de 5 ani, inainte de a invata sa scrie!
 
 
2. oameni de exceptie care au fost “certati” cu normele sociale de “incardare” stabilite de parerile celorlalti:
- Thomas Edison, a inventat becul, telefonul cu bobina de inductie si microfon de carbune, kinetoscopul, fonograful si multe altele. Dupa ce a fost exmatriculat pe motivul ca este prea incet la invatatura si  prea agitat, a invatat sa scrie si sa citeasca cu ajutorul mamei sale care a crezut in capacitatiile lui!
- Albert Einstein prezenta inca din copilarie mari dificultati de adaptare, fiind lent in vorbire pana la noua ani, iar la scoala era departe de a fi favoritul profesorilor. La varsta de 17 ani, Einstein a incercat sa intre la Şcoala Politehnica din Elvetia dar nu a luat nota de trecere la probele umaniste. Unde a ajuns in timp, stim cu totii!
- Benjamin Franklin, politician, publicist, om de ştiinta, inventator (una dintre inventiile sale fiind un dispozitiv cu care se inoata mai repede), coautor al Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii, desi nu a reuşit sa faca nici liceul!
- Steve Jobs nu a vazut educatia formala ca fiind vitala. Fiind pasionat de computere inca din copilarie, acesta a renuntat la Reed College pentru a construi imperiul Apple. Ca urmare, in anul 2010, Steve Jobs avea o avere estimata de Forbes la 8,3 miliarde de dolari, ocupand pozitia 42 in topul celor mai bogati americani!
- Bill Gates a renuntat la Harvard, iar in anul 1975 a infiintat compania Microsoft, care a atins apogeul la inceputul anilor ’90, sistemele de operare Microsoft fiind cele mai utilizate in acea perioada, lucru valabil si in ziua de astazi!
- Charlie Chaplin – studiorile de la Holywood l-au respins la inceput pe motiv ca modalitatea in care interpreta rolurile era "fara sens si nu putea fi interesant pentru spectatori“.
- Walt Disney – initial a fost concediat de unul dintre ziarele la care lucra pentru ca “ii lipseste imaginatia si nu are idei bune“
- Steven Spielberg - a fost respins de 3 ori la admiterea la Universitatea de Teatru, Film si Televiziune din California de SUD!
- Elvis Presley - in anul 1954 unul din managerii Grand Ole Opry (cel mai cunoscut festival de muzica country din America) l-a refuzat dupa prima auditie pe motiv ca “n-o sa ajunga nicaieri si mai bine s-ar face sofer de camion”
- The Beatles –au fost respinsi de unul dintre studiouri de muzica pentru ca “muzica lor nu suna deloc bine si in plus muzica cantata la chitara e deja demodata“
- Michael Jordan - a fost initial dat afara din echipa de baschet a liceului
- J.K. Rowling – a fost ridiculizata de prieteni si familie atunci cand a inceput sa scrie “Harry Potter” primind recomandarea sa isi “gaseasca un job ca sa se poata intretine“. Acum este cunoscuta ca primul autor de carti miliardar!
- Stephen King - a fost refuzat de peste 30 de ori de edituri, pentru publicarea primei lui povestiri, iar in prezent cartile lui sunt publicate in numar de peste 350 de milioane de exemplare in intreaga lume!
- Sidney Poitier – i s-a recomandat dupa prima sa auditie sa “nu-i mai faca pe altii sa isi piarda timpul cu el si sa mearga sa spele vasele“. Azi este cunoscut ca un mare nume in industria filmului, castigator al Oscarului si a alte 27 de premii si nominalizari!
 
 
3. Persoane cu dizabilitati care au facut ceva remarcabil in viata:
- Nick Vujicic, speaker motivational - s-a nascut cu tetramelia, o afectiune caracterizata prin lipsa tuturor celor 4 membre, insa asta nu l-a impiedicat sa continue sa face ce dorea cu viata lui. La numai 17 ani si-a facut propria organizatie non-profit “Life without limbs”, iar in prezent sustine conferinte motivationale in intreaga lume!
- Carol Eduard Novak, campion paralimpic - ramas la varsta de 20 de ani cu un handicap locomotor in urma unui accident (laba piciorului drept i-a fost amputata) s-a vazut nevoit sa renunte la cariera de patinator. Dupa o perioada de timp s-a reprofilat pe ciclism, devenind vicecampion paralimpic!
- Ludwig van Beethoven, compozitor - in anul 1798 este atins de primele semne ale scaderii auzului, cativa ani mai tarziu devenind complet surd. Paradoxal, operele compuse dupa ce a ramas surd au avut cel mai mare succes!
- Ray Charles, pianist si cantaret de jazz - a orbit la varsta de 7 ani dintr-o cauza necunoscuta, cu toate acestea, dupa ce a urmat Scoala Sf. Augustine pentru Persoanele cu Deficiente de Vedere si Auz, a inceput sa compuna si a avut un succes enorm!
 
Si lista celor despre care cei “destepti”, “sanatosi”, “experimentati” si cu “drept de a decide cine corespunde normelor lor”, au avut sau ar fi putut avea parerea ca acesti oameni sunt sortiti esecului, poate continua mult mai mult!

Ce au facut totusi aceste persoane de exceptie? Au ramas "surde" la parerile celorlalti, atata timp cat erau impotriva visului lor, atata timp cat parerea acestora era negativista, demotivanta si lipsita de flexibilitate, imaginatie si resurse!
 

Ce face NLP-ul in acest sens?
Te ajuta sa-ti reprogramezi cuvintele pe care mintea ta le-a inregistrat de-a lungul anilor despre ce stii, poti, unde si cu ce corespunzi in lumea asta si in viata ta!

Te ajuta sa-i lasi in urma pe cei care te demotiveaza, seaca de energie, iti pun bete-n roate intentionat sau inconstient!

Te ajuta sa inveti sa devii “surd” la parerile negative (ale mintii proprii sau ale altora) si sa ajungi nu acolo “unde poti” ci UNDE VREI!

Te ajuta sa inveti cum cei “sortiti esecului” de catre mintiile perverse, rautacioase sau cu IQ mic, si-au construit propriile strategii de succes si cum poti face si tu asta pentru tine!

Un exemplu deosebit este Walt Disney, despre care am vorbit putin mai sus si a carui strategie de succes a fost preluata de abordarea neuro-programarii lingvistice (NLP) si este utilizata ca tehnica pentru motivarea si activarea de resurse in atingerea obiectivelor propuse si a visurilor noastre!
 
OMULE, joaca-te, razi, bucura-te de viata, viseaza si porneste spre visul tau ramanand “surd” la cei care nu merita atentia ta! Succes!