Cum ne afectează personalitatea relațiile
- Accesări: 3759
De la excentric și introvertit la zgomotos și îndrăzneț, personalitatea umană este un lucru complex și colorat.
Personalitatea se referă la modelele distinctive de gândire, simțire și comportament ale unei persoane.
Derivă dintr-un amestec de dispoziții și înclinații înnăscute, împreună cu factori și experiențe de mediu. Deși personalitatea se poate schimba de-a lungul vieții, trăsăturile de bază ale personalității tind să rămână relativ consistente la vârsta adultă.
Personalitatea unui individ poate avea un efect important asupra capacitatății sale de a menține relații de succes, depinzând parțial de trăsăturile și toleranța partenerilor săi.
A fi introvertit sau extravertit, deschis la lucruri noi sau rezistent, sau, în general, nevrotic sau conștiincios, determină ce fel de persoană și ce fel de partener poate fi un individ, deși efectul unei singure trăsături asupra rezultatelor vieții unei persoane este posibil, variază foarte mult și mulți oameni găsesc o modalitate de a se adapta nevoilor emoționale ale partenerului.
Temperamentul și caracterul tău alcătuiesc personalitatea ta
Cu toate acestea, cultura, experiențele și împrejurimile noastre ne vor modula temperamentul. Vor face acest lucru construind și reconstruind ceea ce numim caracterul nostru. Aceste aspecte sunt cele care compun personalitatea noastră.
Prin urmare, afirmația că „oamenii nu se schimbă” este parțial adevărată. Este adevărat în sensul că fiecare dintre noi este mai confortabil într-un anumit tip de cadru și incomod în altele. Acest lucru se datorează personalității noastre . Cu toate acestea, capacitatea de a te adapta optim la fiecare dintre aceste situații fără a înceta să fii „tu însuți”, poate fi modulată.
Cum îți poți modula personalitatea?
Cum? Nu este la fel de ușor sau la fel de greu pentru noi toți să dobândim această trăsătură „cameleonică”. De aceea este mai ușor pentru unii oameni să se cufunde în lucruri noi și să se bucure de ele, în timp ce aceleași sarcini ar putea deveni o odisee pentru alții. Aici constă importanța cunoașterii de sine, ea îți va spune cum să profitați la maximum de abilitățile dobândite fără a suferi excesiv de limitările tale.
Un exercițiu simplu pe care îl poți efectua pentru a ajunge la această autocunoaștere, în termeni generali, este să răspunzi la următoarele întrebări: “Ce-ți place?” “Ce este bun pentru tine?”.
Ceea ce îți place și îți face bine nu este o problemă. Partea grea vine din lucrurile care nu-ți plac sau nu reprezintă obstacole, dar care sunt totuși bune pentru tine, deoarece ai putea pierde șansa de a obține ceva benefic.
Pe de altă parte, există activități sau provocări care îți plac sau care îți sunt mai ușor de atins sau mai accesibile, dar care nu îți sunt bune dacă se transformă într-un obicei. Aceste activități tind să fie numite „vicii” și pot avea o latură pozitivă atunci când sunt satisfăcute ocazional. Cu toate acestea, atunci când acest viciu, de exemplu, duce la o relație romantică de care ne agățăm în ciuda răului pe care îl provoacă, atunci avem o problemă.
Cum influențează personalitatea relațiile
Personalitatea poate afecta capacitatea cuiva de a găsi fericirea în relații, dar nu este niciodată singurul factor și nu trebuie să fie un obstacol. Stilul de atașament, de exemplu, poate avea o influență semnificativă asupra succesului relației.
Persoanele cu un stil de atașament „nesigur”, o trăsătură dezvoltată în mod obișnuit în copilărie, pot fi foarte îngrijorați de securitatea relațiilor lor adulte sau pot evita cu totul angajamentul. Dar conștientizarea tendințelor cuiva de a rezista sau de a se stresa cu privire la găsirea iubirii și dorința de a discuta cu partenerii despre aceasta, îi poate ajuta pe indivizi să-și gestioneze provocările și să găsească calea către o relație sănătoasă pe termen lung.
Tipul tău de personalitate prezice succesul relației tale?
Personalitatea ne prezice viața romantică, dar unele trăsături sunt mai strâns legate de succes decât altele. Cineva care are un nivel deosebit de nevrotic, de exemplu, poate avea dificultăți să mențină relațiile și poate dura mai mult pentru a se recupera după o despărțire, în timp ce este ridicat în conștiință și agreabilitate tinde să prezică mai mult succes în relație. Extroversiunea este, în general, legată de relații pozitive pe termen lung, dar a fi aventuros nu este.
Pot introvertiții și extrovertiții să mențină o relație?
Cuplurile introvertite-extrovertite pot prospera dacă fiecare este dispus să se adapteze nevoilor emoționale ale celuilalt. Extrovertiții ar putea avea nevoie să aibă răbdare cu partenerii lor și să-și respecte dreptul la timp liniștit sau singuri. Introvertiții, la rândul lor, nu ar trebui să evite discuțiile importante și să înțeleagă că partenerii lor au dreptul la oportunități de a fi extroverti și sociali.
Cum pot oamenii care au avut o copilărie grea să construiască relații sănătoase?
Poate fi greu să stabilești relații după o copilărie grea, dar mulți găsesc o cale și nimeni nu ar trebui să presupună că nu va găsi niciodată dragostea.
Oamenii crescuți în familii haotice pot fi reticenți să vorbească pentru ei înșiși sau să ceară ceea ce au nevoie de la un partener. A deveni conștienți de motivul pentru care sunt reticenți în a se susține este un pas crucial către depășirea acestor tendințe și găsirea unei conexiuni.
NARCISISM ȘI RELAȚII
Angajarea într-o relație cu cineva care posedă un nivel de narcisism ridicat duce adesea la o relație neîmplinită, chiar dacă este nevoie de ceva timp pentru a descoperi deficitele de la bază.
Un narcisist caută cu avid admirație, mai ales de la partenerii romantici, așa că atunci când întâlnesc un potențial partener, poate fi foarte fermecătoar și carismatic și copleșește pe cineva cu atenție, determinând o relație să meargă mai departe mult mai repede decât ar putea alții.
Nerăbdarea lor poate fi atractivă, dar lipsa lor fundamentală de empatie îi poate lăsa dezinteresați de gândurile și sentimentele mai profunde ale partenerului pe termen lung.
Oamenii care au de fapt o tulburare de personalitate narcisică sunt practic incapabili să se îndrăgostească sau să formeze o relație echitabilă. În schimb, astfel de persoane vor încerca probabil să stabilească reguli stricte și să izoleze un partener romantic de prietenii și familia lor, printre alte comportamente tulburătoare.
Este bine documentat că narcisiștii nu sunt parteneri romantici buni.
Ei tind să-și folosească relațiile pentru propriul câștig și să-și umfle propria imagine de sine, mai degrabă decât să folosească relațiile ca o modalitate de a experimenta intimitatea și iubirea.
Ei apreciază calitățile superficiale, cum ar fi atractivitatea fizică și statutul, mai mult decât prețuiesc calitățile care sunt cheie pentru promovarea intimității, cum ar fi căldura, loialitatea și încrederea, și sunt de fapt cei mai fericiți atunci când partenerii lor posedă acele calități.
Nu este surprinzător, partenerii unor indivizi narcisici tind să devină nemulțumiți de relațiile lor în timp. Cele mai multe studii au arătat că narcisismul nu are legătură cu nivelurile generale de satisfacție, dar un studiu a constatat că femeile extrem de narcisiste au experimentat scăderi ale satisfacției în timp.
Dar cum ar putea nivelurile fluctuante ale trăsăturilor narcisiste în sine, în cadrul aceluiași individ, să afecteze traiectoria unei relații? O cercetare a lui Elyakim Kislev tocmai publicată în “Social Psychological and Personality Science” a explorat modele de schimbare a trăsăturilor de personalitate narcisistă și a satisfacției relaționale.
Cercetarea s-a bazat pe o conceptualizare a narcisismului cunoscută sub numele de „Conceptul de admirație și rivalitate narcisistă”.
Ideea din spatele acestei teorii este că există două căi pe care indivizii narcisiști le pot folosi pentru a-și stimula ego-urile, iar acestea se reflectă în două trăsături separate: admirația narcisistă și rivalitatea narcisistă. Cei care posedă un nivel mare de admirației cred că sunt unici și speciali și încearcă să-i farmece și să-i impresioneze pe alții. Cei care posedă un nivel mare de rivalitate cred că ceilalți oameni sunt inferiori și le face plăcere să-și vadă rivalii eșuând.
Atunci când admirația narcisistă există de la sine, fără rivalitate narcisistă, ea poate fi de fapt asociată cu experiențe pozitive de relație. Cu toate acestea, atunci când indivizii narcisiști posedă un nivel mare de rivalitate, ei sunt predispuși la mai multe probleme de relație, inclusiv utilizarea unor strategii de conflict mai distructive și să fie mai puțin iertătoari față de partenerii lor.
Care sunt semnele că sunt într-o relație cu un narcisist?
O relație cu un narcisist poate fi epuizantă din punct de vedere emoțional, în parte pentru că aceste relații tind să înflorească devreme – narcisiștii lucrează din greu pentru a face primele impresii puternice.
Dar tendința de a izola un partener de ceilalți, de a vorbi despre foștii parteneri în termeni degradanți sau de a folosi pedepse, cum ar fi tratamentul tăcerii asupra unui partener, ar trebui să fie privite ca semnale periculoase.
Poți avea o relație de succes cu un narcisist?
Puteți avea o relație de succes cu un narcisist, dar este mai probabil dacă este doar pe termen scurt.
Indivizii cu un nivel ridicat de narcisism tind să aibă calități care îi fac fermecători și atractivi pe termen scurt. Dar, de-a lungul timpului, nevoia lor de a fi în frunte poate duce la rivalitate cu un partener, în măsura în care ei pot încuraja eșecurile lor. Narcisiștii pot simți dragostea și o pot exprima, dar se pot lupta să transforme acea iubire într-una necondiționată.
Ce tip de persoană tinde să intre în relații cu narcisiștii?
Ecoism, un termen inventat de psihologul Craig Malkin, se referă la oamenii care au o aversiune de a părea narcisisti în orice fel. Această tendință tinde să-i conducă pe ecoiști în relații cu narcisiști, deoarece sunt dispuși să pună nevoile și obiectivele altora înaintea lor, pot fi foarte autocritici și rezistă oricărui tratament sau atenție specială.
TULBURĂRI DE PERSONALITATE ÎN RELAȚII
Persoanele care trăiesc cu tulburări de personalitate se pot lupta să gestioneze relațiile, în special conflictele minore frecvente comune majorității parteneriatelor romantice.
De frică abandonării sau cedării, ei se pot agăța de parteneri sau îi pot îndepărta atunci când simt că conexiunea lor este amenințată. Efortul de a obține un atașament sănătos și sigur cu un partener și pentru a avea încredere în sprijinul acestuia poate ajuta la ca relațiile să fie funcționale.
Pot persoanele cu depresie să mențină relații pe termen lung?
Persoanele cu depresie se bazează pe partenerii lor pentru a-și echilibra propria tristețe și sentimentele de stima de sine scăzută și chiar pentru a-și schimba dispozițiile întunecate. Și, de fapt, cercetările arată că o relație sănătoasă și angajată, de-a lungul timpului, atenuează simptomele depresiei și că a avea un partener de sprijin face ca tratamentul pentru depresie să aibă mai multe șanse să reușească. Dar o relație care nu îndeplinește aceste criterii poate agrava simptomele.
Pot psihopații să formeze relații romantice?
Cercetările sugerează că aspectele psihopatiei pot fi sexy și, de fapt, poate fi o trăsătură eficientă pentru împerechere în modul în care este exprimată prin limbajul corpului și tonul vocal. Oamenii se pot îndrăgosti de psihopați pentru că acei parteneri îi urmăresc cu intensitate și pasiune, totuși nu reușesc să se conecteze la un nivel mai profund și, în cele din urmă, își pot găsi țintele de unică folosință sau merită abuzuri.
Cu ce provocări se confruntă persoanele cu tulburare de personalitate borderline în relații?
Persoanele cu tulburare de personalitate borderlineluptă spre apropiere, dar încercările lor de a umple golul pe care îl simt adesea înăuntru îi pot alunga pe cei mai apropiați. Se pot mișca rapid și agresiv, chiar obsesiv, pentru a câștiga pe cineva, dar menținerea intimității este o provocare majoră, iar atunci când oamenii îi dezamăgesc, pot simți că reacționează cu furie sau paranoia. Cu toate acestea, un partener stabil și angajat îi poate ajuta să lase deoparte acțiunile autodistructive și să rupă ciclul.
Cum pot schimbările aduse creierului să schimbe o relație?
Modificările la nivelul creierului pot avea un efect profund asupra relației cuiva.
Un accident vascular cerebral sau o altă traumă cerebrală poate, în unele cazuri, să facă pe cineva dintr-o dată mult mai iubitor sau, în cazuri mai tulburătoare, extrem de compulsiv din punct de vedere sexual .
Cu toate acestea, reabilitarea poate ajuta la gestionarea simptomelor care îi îndepărtează pe oameni de personalitatea lor de bază.
Deși toată lumea încearcă să găsească o rețetă unică pentru dragoste, formarea, cursul și calitatea fiecărei relații intime este o reflectare a personalității și experiențelor pe care fiecare persoană le aduce în relație.
Toți suntem făcuți din caracteristici și amintiri care ne modelează.
Personalitatea noastră este adesea ceea ce atrage cel mai mult partenerul nostru romantic la noi și, combinat cu personalitatea lui, este ceea ce provoacă o combinație de chimie specială a iubirii.
În loc să ne bazăm pe horoscoape din astrologie sau alte forme de pseudoștiință pentru a prezice succesul sau eșecul unei relații, trăsăturile de personalitate pot fi studiate printr-o lentilă științifică și pot servi ca un instrument de încredere și valid pentru a îmbunătăți relația pe care o avem cu noi înșine și cu o persoană semnificativă.
Cu toții avem o trăsătură de personalitate dominantă sau consistentă care caracterizează modul în care reacționăm, conducem, urmăm și interacționăm cu ceilalți.
Nu am fost făcuți să ne luptăm cu noi înșine, ci mai degrabă să îmbrățișăm personalitatea dată de Dumnezeu cu care am fost binecuvântați. Asta nu înseamnă că nu trebuie să lucrăm la minimizarea sau corectarea slăbiciunilor inerente prezente personalității noastre. Mai important, trebuie să dezvoltăm punctele forte ale personalității noastre și să folosim aceste trăsături pentru un impact benefic asupra celorlalți.
Personalitatea afectează modul în care exercităm responsabilitatea de conducere, modul în care îi influențăm pe ceilalți și modul în care punctele noastre forte și punctele slabe joacă un rol cheie în relațiile noastre.
Înțelegerea personalității oferă o perspectivă asupra diferențelor dintre ceilalți – cum gândesc și acționează ei – și ne ajută să ne adaptăm stilurile de conducere pentru a satisface cel mai bine nevoile lor. De asemenea, ne oferă capacitatea de a ajuta oamenii din echipa noastră să se adapteze unii la alții.
Personalitatea este determinată de factori ereditari, precum și de creșterea, cultura, mediul și experiențele cuiva.
Deși personalitatea cuiva nu se schimbă de obicei, putem schimba anumite aspecte pentru a ne minimiza slăbiciunile.
Indiferent de tipul tău de personalitate, este posibil să ai un conflict cu partenerul tău.
Depunând efort pentru a ști la ce probleme să vă așteptați și cum să vorbiți eficient despre ele, puteți evita o mulțime de dureri și stres inutile.
Relațiile necesită multă muncă grea. Deși nu există o formulă magică pentru relația perfectă, există modalități simple de a vă înțelege mai bine unul pe celălalt și de a vă îmbunătăți comunicarea.
Aflând mai multe despre personalitatea ta, despre personalitatea partenerului tău și despre cum să comunici cel mai bine, poți evita interacțiunile inutile, dezordonate și stresante în relația ta.