MENTORAT CARIERĂ
Întrebări frecvente
- Accesări: 9993
Ai întrebări la care nu ai găsit încă răspuns?
Am adunat mai jos cele mai frecvente întrebări primite de la clienții mei de-a lungul timpului.
Clic pe fiecare intrebare pentru a vedea raspunsul
Ce este psihoterapia?
Psihoterapia înseamnă să vorbeșți despre ceea ce te supără atunci când treci printr-o perioadă dificilă a vieții tale. Vorbind, te vei simți eliberat și, deci, mai bine.
Psihoterapeutul este cel care-ți întinde mâna și te însoțește într-un spațiu sigur, securizant, fără frică de a fi criticat sau blamat, într-un proces prin care poți găsi soluții noi la problemele tale.
Aceste soluții pot fi concrete sau pot fi noi înțelesuri legate de experiențele vieții tale. Fiecare om este unic și pentru fiecare dintre noi există o cale unică pentru a ne regăsi echilibrul și puterea de a face față vieții.
Acest demers poate fi considerat încheiat atunci când schimbările din viață ta reală sunt stabile și eficiente.
Psihoterapia poate fi descrisă că o formă de tratament psihologic care are loc în cadrul și pe baza unei relații interpersonale între client sau pacient și terapeut.
În urmă studiilor făcute, s-a ajuns la concluzia că diferențele dintre școlile terapeutice sunt prea puțin importante, pentru că de fapt nu teoria pe baza căreia se desfășoară psihoterapia este importantă, ci calitatea relației dintre client și terapeut.
În ecuația psihoterapeutică ceea ce contează cu adevărat este un psihoterapeut empatic și inteligent, capabil să stabilească o relație de încredere, bazată pe respect și dorința de a ajuta.
Psihoterapia se recomandă doar persoanelor cu o afecțiune psihică?
Înainte de toate, psihoterapia se adresează oamenilor inteligenti, oamenilor care-și dau seama că repetând aceleași greșeli, vor avea același rezultat, oamenilor care înțeleg că puterea de a-și schimba viața în bine stă în mâinile lor, oameni care încă nu știu să facă asta dar își asumă curajul și hotărarea de a cere ajutor pentru a învăța să facă ceva pentru ei, altfel decât au făcut până acum.
O persoană se poate decide singură să apeleze la psihoterapie sau poate fi sfatuită de prieteni, familie, medici etc., însă drumul parcurs aparține în întregime acesteia și rezultatul de asemenea. Nu este un drum ușor, dar merită!
Psihoterapia este cea care oferă acestor oameni hotărâți și puternici, instrumentele necesare schimbărilor pe care și le doresc și pe care le vor face în viața lor.
Am zis puternici? Da, puternici, fiindcă numai un om puternic are curajul să-și înfrunte temerile, traumele, durerile, lacrimile, dezamăgirile vieții lui, numai un om puternic are curajul și tenacitatea de a-și revedea din nou viața, de data aceasta în alt mod, destinat vindecării.
O persoană se poate decide singură să apeleze la psihoterapie sau poate fi sfatuită de prieteni, familie, medici etc., însă drumul parcurs aparține în întregime acesteia și rezultatul de asemenea. Nu este un drum ușor, dar merită!
Psihoterapia este cea care oferă acestor oameni hotărâți și puternici, instrumentele necesare schimbărilor pe care și le doresc și pe care le vor face în viața lor.
Am zis puternici? Da, puternici, fiindcă numai un om puternic are curajul să-și înfrunte temerile, traumele, durerile, lacrimile, dezamăgirile vieții lui, numai un om puternic are curajul și tenacitatea de a-și revedea din nou viața, de data aceasta în alt mod, destinat vindecării.
Ce tratează psihoterapia?
- Manifestări somatice precum: amețeală, palpitații, tulburări endocrine, de nutriție, etc.
- Nehotărâre, confuzie, ambivalență
- Stări de teamă, izolare, rușine, gelozie, furie, dificultăți de adaptare, stări depresive
- Agresivitate, autoagresare
- Felurite evenimente traumatizante, stres posttraumatic
- Stări (prelungite) de tensiune, decepție, eșecuri de diverse naturi
- Tentative de sinucidere, depresie, anxietate, fobii, atacuri de panică, dependențe
- Probleme de relaţionare, tulburări alimentare, stres, fobii (de animale, înălţime, avion, spaţii deschise-închise, etc)
- Probleme privind relația de cuplu, sexualitate
- Dezvoltare personală şi autocunoaştere
- Îmbunătățirea performanțelor personale și profesionale
Care sunt beneficiile psihoterapiei?
-
Psihoterapia îți stimulează motivația, stima de sine și starea generală a sănătății tale mintale.
- Te ajută să depășești comportamentele dăunătoare: terapeutul te ajută să identifici modele de gânduri negative și comportamente distructive, apoi te învață strategii pentru a le evita. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele care se luptă cu auto-vătămare, tulburări de alimentație sau gânduri suicidare.
- Te ajută să identifici declanșatorii: de multe ori, comportamentele tale negative sunt declanșate de factori declanșatori sau circumstanțe externe care provoacă emoții sau sentimente neplăcute. În terapie, vei învăța să observi când ești declanșat și să creezi strategii pentru a-ți controla răspunsul.
- Te învață mecanisme de adaptare sănătoase: când te confrunți cu situații stresante, poți reacționa într-un mod care este ineficient sau chiar periculos. Înlocuirea acelor reacții cu mecanisme de adaptare sănătoase și pozitive vă poate ajuta să vă gestionați emoțiile și să rămâneți productiv.
- Vindecă relațiile dăunătoare: relațiile interpersonale sănătoase sunt esențiale pentru sănătatea ta mintală; când ei suferă, tu suferi. Învață să îmbunătățești comunicarea și să rezolvi conflictele în mod constructiv prin terapie, iar relațiile tale cu prietenii și familia pot deveni mai puternice.
- Simțiți-vă mai sănătos din punct de vedere fizic
Studiile arată că persoanele care se an gajează în psihoterapie ajung să ia mai puține zile de boală și să întâmpine mai puține probleme medicale. Oamenii de știință au identificat, de asemenea, schimbări pozitive în creier și corp ca urmare a terapiei. - Îmbunătățește încrederea în sine: psihoterapia te ajută să îți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor, să îți construiești încrederea și să deveii mai conștient de sine. Acest lucru te încurajează să îți asumi responsabilitatea personală pentru acțiunile tale și să înveți să îți gestionezi problemele de sănătate mintală, acum și pentru tot restul vieții.
Ce se întâmplă la prima ședință?
- Într-un cadru confidențial și de acceptare, îți spui frământările, provocările cu care te confrunți și întrebările la care cauți răspuns, stabilim apoi împreună obiectivele necesare pentru a te simți/trăi așa cum îți dorești.
Cum îmi aleg terapeutul potrivit?
-
Când clienții încep să caute un terapeut, vor întâlni liste de terapeuți și poate fi dificil să se determine pe care să aleagă.Știind că există o astfel de diversitate și opțiune: cum determini care terapeut este cel mai potrivit (și cel mai bun) pentru tine?1. Să fie un comunicator puternic
Vrei ca terapeutul tău să poată vorbi cu tine despre ceea ce are în minte și să facă acest lucru într-un mod clar și direct. Terapeutul ar trebui să fie sincer și să folosească un limbaj simplu și să fie capabil să vă explice perspectiva terapeutică. Veți dori ca terapeutul dvs. să poată discuta problemele într-o manieră deschisă, curios, punând întrebări atunci când au nevoie de mai multe informații sau vor să fie siguri de ceva. Ar trebui să întrebe ce este important pentru dvs. și ar trebui să vă ceară feedback și idei, nu doar să le ofere propriile lor. Poate doriți ca terapeutul să vă ajute să proceseze ceea ce gândiți și simțiți și este important ca acesta să se poată implica în problemele dvs. și în toată complexitatea lor.2. Să fie un ascultător excelent
Terapeutul tău ar trebui să fie priceput să îți asculte cuvintele rostite și indiciile nerostite și să îți observe limbajul corpului (respirație, postură, poziția mâinilor/picioarelor/picioarelor, contactul vizual etc.). Terapeutul tău va trebui să asculte bine și să-și amintească ceea ce i-ai spus înainte și va trebui să conecteze ceea ce spui în prezent cu lucrurile pe care le-ai spus în trecut. Ar trebui să știe ce este important pentru tine. Ar trebui să acorde atenție cuvintelor și expresiilor specifice pe care le folosești și ar trebui să îți folosească propriile cuvinte atunci când discutați problemele pe care le aduceți în discuție.3. Să fie de încredere
Terapeuților de încredere li se acordă probleme foarte private și complicate aduse de clienți. Ei ar trebui să aibă politici în vigoare care guvernează modul în care fișierul tău client este păstrat privat și ar trebui să discute despre orice limitări pe care le au în ceea ce privește păstrarea confidențialității. Ar trebui să simți din indiciile lor verbale și non-verbale că ai o relație bună cu ei. Ar trebui să ceară feedback cu privire la modul în care se descurcă ca terapeut, deoarece vor dori să se asigure că lucrează într-o manieră pe care o consideri utilă. Dacă simți că trebuie să-ți amintești de ceea ce spun sau fac cu tine, ar trebui să te simți confortabil cu ei să facă acest lucru, deoarece ar fi trebuit să construiască o relație bună cu tine, în care să aveți încredere unul în celălalt.4. Să fie deschis
Un terapeut bun îți va putea explica procesul de raționament, orientarea filozofică, experiența profesională și ce crede despre rolul terapiei în viața clientului. Terapeutul va explica ce gândește și simte despre problemele pe care le ridici. Ar trebui să fie transparent cu privire la orice taxe asociate cu serviciile lui/ei. Ar trebui să fie sincer cu privire la modul în care puteți depune o plângere la supervizorul sau organismul lor de reglementare.5. Să stabilească agenda împreună cu tine
Vrei ca terapeutul tău să lucreze la lucrurile care sunt importante pentru tine și ar trebui să pună în valoare modul în care vezi problema din viața ta și ce vrei să faci în privința ei.Ar trebui să îți ceară să identifici care este cea mai mare sau cea mai importantă problemă cu care te confrunți în acest moment. Va colabora cu tine la identificarea problemei și la identificarea posibililor pași către soluție. Terapeuții ar trebui să vorbească despre noi strategii pe care le poți folosi într-un mod care îți respectă viziunea asupra lumii. Ar trebui să lucreze în ritmul tău și să nu încerce să „meargă prea repede”, mai ales atunci când discută despre amintiri foarte dureroase sau stresante. Dacă îi spui terapeutului tău că nu ești pregătit sau confortabil să vorbești despre anumite lucruri, ar trebui să respecte acest lucru.6. Să nu te judece
Terapeuții te vor asculta și vor vorbi într-o manieră care să-ți spună că acceptă ceea ce spui și că te cred. Ei pot sugera moduri alternative de a vedea lucrurile sau noi moduri de a face lucrurile, dar ar trebui să vă respecte totuși, pe tine și istoria ta și viziunea asupra lumii. Ei vor ști cât de dificile sunt lucrurile pentru tine și te vor trata cu compasiune. Ei nu ar trebui să vă vadă comportamentul, gândurile sau emoțiile într-un mod care te stereotipează sau se bazează pe prejudecăți („Trebuie să gândești așa pentru că ești ____”). Cel mai important, atunci când împărtășești lucruri de care ești jenat sau îți este rușine, ele ar trebui să fie o sursă de sprijin și cineva care vede valoarea în tine ca persoană, nu ca cineva care este „deteriorat”. Ar trebui să simți că poți împărtăși lucruri private cu ei și că vor fi în continuare de partea ta.7. Să aibă o abordare flexibilă
Terapeuții vor avea diferite tipuri de pregătire și medii educaționale. Cu toate acestea, ar trebui să-și adapteze abordarea la circumstanțele tale unice. Deși este adevărat, clienții cu depresie pot avea unele calități generale în comun (un sentiment de deznădejde, pierderea interesului pentru activitățile de zi cu zi, modificări ale apetitului sau somnului) și este adevărat că tehnicile terapeutului pot fi aplicabile în multe situații ale clientului. Fiecare client și situația lui este unică și necesită o abordare personalizată. Un terapeut bun poate discuta cu tine mai multe idei posibile, „căi de urmat” sau strategii pe care să le încerci și ar trebui să colaboreze cu tine la ce să faci în continuare. Ar trebui să îți urmeze exemplul dacă îți schimbați obiectivele sau ceea ce crezi despre un subiect. În mod ideal, vei simți ca și cum terapeutul tău încearcă să înțeleagă problemele specifice pe care le aduci în discuție.8. Să aibă o viziune optimistăViața are suișuri și coborâșuri. Terapeutul ar trebui să creadă că terapia îți va aduce beneficii. Ar trebui să fie convins că există o cale de urmat și că poate, cu timpul sau încercând ceva diferit, vei fi într-un loc mai bun în ceea ce privește gestionarea problemei. Va avea speranța că situația ta sau lumea din jurul tău s-ar putea îmbunătăți. La urma urmei, îl vezi în terapie cu această credință în minte sau, altfel, de ce ești în terapie dacă nu te-ai așteptat că lucrurile s-ar putea îmbunătăți? Un terapeut bun poate explora nu doar lucrurile care sunt stresante, ci și lucrurile care vă aduc fericire, ușurare, pace, deoarece acestea sunt experiențe care ar putea fi utile pentru a vă ajuta să planificați o cale de urmat.9. Supervizare
Majoritatea terapeuților ar trebui să primească timp structurat pentru a informa și a discuta despre problemele clinice cu cineva care are mult mai experiență decât ei. Acest timp de „supervizare” este un moment în care poate fi evaluată calitatea muncii terapeutului, li se pot oferi noi idei sau perspective și în care pot vorbi despre instrumente terapeutice sau alte resurse pe care le pot aduce înapoi clientului lor. Fără timp pentru a face acest lucru, terapeuții riscă să lucreze izolat și fără ca nimeni să știe ce fac cu clienții. Aceasta prezintă o situație nefericită în care terapeuții nu pot să învețe, să fie provocați sau chiar să li se critice munca. Terapeuții care lucrează în situații cu risc ridicat sunt încurajați în mod special să acceseze supravegherea. Supervizorul lor ar trebui să fie cineva care are experiență în domeniile în care lucrează și nu doar un egal, care ar putea avea aceeași experiență sau mai puțin. Unii terapeuți sunt obligați de către organismul lor de reglementare să aibă acces la supervizare.10. Instruire și educație
Este benefic pentru terapeut să aibă o perspectivă asupra tipurilor tale de probleme și să aibă practică pentru a ajuta clienții ca tine să încerce să-și rezolve problemele. Veți dori ca terapeutul tău să înțeleagă alte resurse care ar putea fi de ajutor pentru tine, indiferent dacă sunt alți terapeuți, grupuri de terapie sau programe structurate (de exemplu, programe de detoxifiere) și o idee despre modul în care sistemul de asistență medicală sau de servicii sociale funcționează în funcție de problemele tale. De exemplu, dacă consulți un terapeut pentru anxietate socială, ar putea fi util să știe despre grupurile de anxietate socială din zona ta, în cazul în care ai vrea să le încerci. Terapeuții ar trebui să caute în mod activ pregătire suplimentară, astfel încât să primească o infuzie de idei noi, deși formarea și educația singure nu determină cine este un terapeut bun și cine nu.
Eu pot avea rezultate?
-
Pentru a beneficia de acest proces și pentru a obține rezultate, o persoană trebuie să:
- aibă dorința de a participa activ la ședintele de psihoterapie
- să se angajeze activ în tratament
- participe la întâlniri și să finalizeze orice sarcini între sesiuni
- fie sinceră când descrie simptomele și situațiile
Eficacitatea poate depinde și de:- motivul căutării terapiei
- priceperea practicianului
- relația dintre terapeut și individ
- orice sprijin pe care persoana îl poate avea în afara ședințelor de terapie
- o relație de încredere între individ și terapeut este, de asemenea, esențială pentru proces.
Mă simt mai bine după prima ședință?
- Este obișnuit să simți o serie de emoții după prima ședință. De exemplu, ai putea ieși din ședință cu sentimentul:
- uşurat, dacă ai împărtăşit ceva important şi te-ai simţit auzit şi înţeles
- plin de energie, dacă ai început să înțelegi ceva nou despre tine sau să-ți stabilești un nou obiectiv la care să lucrezi
- epuizat, dacă ai găsit ședința dificilă sau efortabilă
- frustrat, dacă nu ai obținut ceea ce ți-ai dorit de la sesiune sau nu te-ai simțit auzit sau înțeles
- supărat sau copleșit, dacă ședința a adus la suprafață amintiri sau sentimente foarte dureroase sau dificil.
În cât timp pot obtine rezultatele dorite?
-
Durata tratamentului pentru problemele psihologice va varia în mod necesar de la un individ la altul.În esență, tratamentul (tipul și durata) ar trebui să se potrivească întotdeauna în mod corespunzător cu natura și severitatea dificultăților prezente ale persoanei.
Dificultățile acute necesită, de obicei, mai puține sesiuni de tratament decât afecțiunile cronice. Mai mult, durata tratamentului variază și în funcție de tipul de tratament oferit; tratamentele cognitiv-comportamentale, care se concentrează pe o problemă specifică, sunt în general mai scurte decât psihoterapiile cu un accent mai larg.Este important să țineți cont de următoarele atunci când determinați durata tratamentului:
- Terapia se încheie cu succes atunci când pacientul a îndeplinit obiectivele convenite de comun acord cu terapeutul.
- Discuția asupra duratei tratamentului ar trebui să facă parte din conversația ta cu terapeutul.
- Durata tratamentului este adesea provizorie și revizuită pe parcursul tratamentului.
- Este obișnuit ca terapeutul să efectueze mai multe sesiuni de evaluare înainte de a sugera un plan de tratament sau să solicite o durată de probă a tratamentului, moment în care nevoile de tratament vor fi reevaluate. În unele cazuri, sunt apoi negociate obiective suplimentare, secvenţiale ale tratamentului.
- Cercetările au găsit, în general, o relație pozitivă între durata tratamentului și rezultatele clinice, astfel încât mai mulți indivizi vor prezenta o schimbare semnificativă sau o recuperare odată cu creșterea duratei tratamentului.Prin urmare, este important să aveți o cantitate suficientă de tratament și așteptări rezonabile pentru durata tratamentului înainte de a decide că tratamentul nu funcționează.Deci, cât durează de obicei pentru ca tratamentul să funcționeze?
Cercetările recente indică faptul că, în medie, sunt necesare 15 până la 20 de ședințe pentru ca 50% dintre pacienți să se recupereze, așa cum indică măsurile de simptome auto-raportate.
Există un număr tot mai mare de tratamente psihologice specifice de durată moderată (de exemplu, 12 până la 16 ședințe săptămânale) care s-a dovedit științific că conduc la îmbunătățiri semnificative clinic.
În practică, pacienții și terapeuții preferă uneori să continue tratamentul pe perioade mai lungi (de exemplu, 20 până la 30 de ședințe timp de șase luni), pentru a obține o remisie mai completă a simptomelor și pentru a se simți încrezători în abilitățile necesare pentru a menține câștigurile de tratament.
Cum știu dacă terapia a avut succes sau nu?
-
Există câteva modalități comune de a-ți evalua progresul în terapie.
În cele din urmă, terapia de succes înseamnă că simptomele tale par mai bine gestionate sau sunt în scădere și simți că ți-ai îndeplinit obiectivele actuale sau îți ridici conștientizarea de sine în afara terapiei.Dacă ai intrat în terapie simptomatic pentru o problemă de sănătate mintală, cum ar fi problemele de anxietate, poți verifica dacă simptomele tale au scăzut (sau au dispărut complet) sau dacă interferează mai rar cu activitățile de zi cu zi. De exemplu, s-ar putea să te simți mai puțin anxios, s-ar putea să ai atacuri de panică mai puțin frecvente sau s-ar putea să dormi mai multe ore pe noapte.Uneori, terapeuții vor folosi măsurători obiective în sesiune pentru a ajuta la monitorizarea simptomelor și pentru a demonstra clar îmbunătățirea. Un exemplu comun în acest sens este o scală utilizată pentru a evalua îmbunătățirea sau agravarea depresiei numită Chestionarul de sănătate a pacientului.Poți, totuși, să îți urmărești singur simptomele în afara sesiunilor. Poți face acest lucru clasându-ți anxietatea în fiecare zi pe o scară de la unu la 10 și urmărind-o. Sau, dacă și se aplică, poți urmări, de asemenea, numărul de atacuri de panică pe care le ai, cât de mult durează și cât de supărătoare sunt acestea pe o scară de la 1 la 10 (această informație te ajută, de asemenea, pe tine și pe terapeut să înțelegeți mai bine contextul simptomelor tale și să căutați să stabiliți factori declanșatori sau modele atunci când vă agravezi sau te îmbunătățești.)Rețineț că acest lucru nu va fi perfect liniar și, uneori, poți avea zile proaste sau chiar săptămâni. Scăderile sau urcările la care ai putea fi martor pe măsură ce îți urmărești simptomele nu înseamnă că progresul tău s-a blocat sau terapia nu funcționează. Este mai important să acorzi atenție tendințelor mai mari și să încerci să nu îți faceți griji pentru detaliile schimbărilor de zi cu zi.O altă măsură a succesului este schimbarea comportamentală.
Pentru o persoană cu depresie, de exemplu, schimbările comportamentale care pot fi vizibile includ ridicarea mai des din pat, capacitatea de a socializa și de a nu se izola și/sau, în funcție de severitate, capacitatea de a funcționa prin sarcini zilnice precum dușul, să mănânce și să se îmbrace mai regulat și mai consecvent. Schimbarea comportamentală nu este deloc ușoară, dar se simte ca un succes atunci când este atinsă și îmbunătățirile treptate sunt vizibile.
Care este diferența dintre psihiatru, psiholog, psihoterapeut si coach?
-
Psiholog
Începând cu termenul cel mai comun, un psiholog este specializat în evaluarea și tratarea tulburărilor de sănătate mintală prin mijloace non-farmaceutice. În termeni simpli, psihologii nu vă pot prescrie medicamente. Deoarece psihologii nu lucrează cu medicamente, ei nu merg la facultatea de medicină. În schimb, ei urmează studii de profil timp de 5-8 ani și obțin un doctorat. Nu toți psihologii sunt psihoterapeuți, dar psihoterapeuții pot fi și psihologi.Un psiholog vă ajută să vă depășiți problemele de gândire cu intervenții precum terapiile de vorbire sau terapiile cognitiv-comportamentale (TCC). Ei privesc cum gândim și cum funcționează mintea noastră. Un psiholog lucrează la modelele tale de gândire și comportamentele de zi cu zi. Te ajută să identifici motivațiile din spatele experiențelor tale. Ei sugerează diferite mecanisme de adaptare și tehnici de gândire care te pot ajuta să îți depășești problemele. Te ajută să gândești în moduri mai bune, astfel încât să poți face față eficient problemelor vieții tale. Dacă suferi de anxietate ușoară sau depresie și dorești să căuți un tratament fără medicamente, atunci un psiholog este terapeutul potrivit pentru tine.Psihiatru
Un psihiatru, pe de altă parte, este un medic. Ei sunt cei care îți pot prescrie medicamente precum relaxante sau antidepresive. Ceea ce diferențiază un psiholog de un psihiatru este că numai psihiatrii pot prescrie medicamente. Ei sunt specializați în medicină internă, neurologie și pediatrie, astfel încât să poată fi conștienți de modul în care funcționează corpul nostru. Psihiatrii urmează facultatea de medicină și apoi studiază în special pregătirea în psihiatrie.Deși psihoterapeuții sunt unici practicieni medicali și munca lor, include în principal prescrierea de medicamente. Dar unii te pot ajuta și cu psihoterapii bazate pe dovezi, precum și cu TCC. Dacă sufeferi de o tulburare severă de sănătate mintală sau ai fost sfătuit de un profesionist din domeniul sănătății mintale să obții medicamente, ar trebui să mergi la un psihiatru.Psihoterapeut
Psihoterapia este un termen larg care include atât terapiile vorbite, cât și alte abordări pentru a ajuta un client să-și depășească preocupările. Un psihoterapeut se concentrează pe tratarea unei game largi de dificultăți emoționale și tulburări psihiatrice. Psihoterapeuții lucrează la dezvoltarea unei relații bune cu un client și îi ajută să-și evalueze toate problemele. De asemenea, psihoterapeuții lucrează adesea în combinație cu psihiatrii pentru a face față tulburărilor mintale severe.Un psiholog și un psihoterapeut ar putea părea similari, dar au diferențele lor. Un psiholog se concentrează în principal pe ceea ce a cauzat problema, în timp ce un psihoterapeut se concentrează pe oferirea de soluții. În funcție de educația lor, ei pot lucra fie cu indivizi, grupuri și familii. Psihoterapeuții au adesea relații de lungă durată cu clienții lor, unde au programări în fiecare lună de ani de zile. Dacă vrei să-ți explorezi experiențele trecute, aspectele despre tine și ce poți face pentru a fi mai bun, ar trebui să mergi la un psihoterapeut.Coach
Un coach este foarte diferit de toți profesioniștii menționați mai sus. Un coach nu este un profesionist din domeniul sănătății. În schimb, el ne ajută să clarificăm obiectivele, să identificăm obstacolele și să creăm planuri de acțiune pentru a ne atinge obiectivele. Se concentrează pe strategii bazate pe acțiune care ne ajută să avansăm în domeniul dorit. Fie că este vorba de afaceri, antreprenoriat, relații sau orice altceva. Un coach nu trebuie să aibă o anumită diplomă de studii pentru a fi numit coach profesionist.
Există mai multe tipuri de coaching?
-
Tipul potrivit de coaching poate face o mare diferență în viața personală și profesională:1. Coaching executiv: cei care ocupă poziții de conducere sunt vizați de coaching executiv, cum ar fi managerii superiori și directorii, unde dezvoltarea performanței este o preocupare cheie. Se mai numește leadership sau coaching de performanță.
2. Coaching de carieră: este pentru oricine abia la început în carieră sau ani într-o carieră și dorește să avanseze sau să facă schimbări în cariera lor.
3. Coaching de aptitudini: urmărește să ajute la îmbunătățirea performanței existente prin atingerea rezultatelor și obiectivelor stabilite
4. Coaching relațional: își propune să ajute indivizii, cuplurile și grupurile să construiască relații mai sănătoase și mai împlinite.
5. Coaching de viață personală: acest tip de coaching intenționează să sprijine persoanele care doresc să realizeze o anumită formă de schimbare semnificativă în viața lor.
Dacă nu am nicio problemă gravă
- Există o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea personală. Dezvoltarea personală nu este ușoară, dar beneficiile vor face călătoria să merite:
- Creșterea conștientizării de sine și a stimei de sine. Dezvoltarea personală necesită să vă uitați în interior la propriile gânduri, sentimente, obiceiuri și reacții. Este nevoie de atenție – și conștientizare – față de cine ești ca persoană într-o stare prezentă. Dar te provoacă și să te uiți în viitor, acolo unde vrei să ajungi. Investind în tine, îți crește conștientizarea de sine și, implicit, stima de sine.
- Creșterea capacității mentale. Pentru a deveni apt mental necesită muncă. Și multe aspecte ale dezvoltării personale ajută la construirea unei aptitudini mentale puternice. Odată cu creșterea aptitudinii mentale, veți vedea un efect de undă de beneficii pozitive. Persoanele cu o capacitate mentală puternică sunt mai productive, sunt mai puțin susceptibile de a experimenta boli mintale și sunt mai creative și inovatoare.
- Reziliență mai mare. Odată cu dezvoltarea personală, câștigi o mai mare rezistență. Acesta este, de asemenea, un alt simptom pozitiv al unei forme mentale puternice. Investiția în dezvoltarea ta personală înseamnă să investești în capacitatea ta de a te reface după perioade dificile.
- Mai multe cunoștințe și abilități învățate. Deseori, dezvoltarea personală vine cu mai multe cunoștințe și abilități învățate. Acest lucru poate prinde viață în moduri diferite. De exemplu, puteți urma cursuri de marketing digital care vă ajută să obțineți abilitățile de care aveți nevoie pentru a-ți continua dezvoltarea carierei. Sau, vă puteți înscrie la cursuri de artă, care vă ajută să obțineți abilități în domenii complet diferite ale vieții voastre.
- Relații personale și profesionale îmbunătățite. Un alt beneficiu de dezvoltare personală este îmbunătățirea relațiilor personale și profesionale. Acesta este un domeniu care înflorește atunci când investești în creșterea ta personală, în special în aspecte emoționale și sociale.
Ce valori și abilități de viață dezvoltă participarea la un curs?
- Cât de concret funcționează creierul tău și cum afectează acest lucru atât de multe lucruri precum starea ta de spirit, comportamentul tău și ceea ce spui.
- Care sunt programele tale interne și cum să le schimbi pe cele care nu funcționează pentru tine.
- Cum să-ți schimbi starea de spirit instantaneu și care sunt stările cele mai bune pentru diferite situații.
- Care sunt valorile tale și cum aceste valori te determină să-ți atingi obiectivele.
- Cum să-ți folosești limbajul în cel mai eficient mod pentru a rezolva probleme, a influența pe alții și a te face auzit.
- Ce strategii aplici și cum să le îmbunătățești pe cele care îți cauzează probleme.
- Cum să rezolvi conflictul cu ceilalți chiar și fără a-i implica.
- Ce să faci când ești împărțit între două sau mai multe obiective sau când o parte din tine vrea să facă ceva, iar o altă parte pare să te saboteze.
- Mai multe despre tine decât ai crezut vreodată posibil.
- Și multe altele.
Ce valori și abilități de viață dezvoltă participarea la o tabără?
-
Vei obține instrumentele pentru a depăși anxietățile, obiceiurile negative și îndoielile care te rețin.Tabăra te poate ajuta, în caz că poate:
- Simți că viața merge în cerc, fără să avanseze niciodată, în ciuda tuturor eforturilor tale.
- Discuția de sine negativă te face să îți pui la îndoială capacitățile și blochează progresul.
- Crezi că visele tale sunt de neatins și îți lipsesc resursele și soluțiile.
- Vezi oportunități interesante, dar te simțiți copleșit și nesigur cum să începi.
- Dorești să înveți să îți reînnoiești concentrarea și să îți crești încrederea.Vei descoperi:
- Puterea de a transforma eșecurile și frustrările într-o rampă pentru schimbare pozitivă.
- Dorința de a lăsa viața să se desfășoare în mod natural în loc să o forțezi să fie într-un anumit fel.
- Încrederea în a crea repere personale pe care ești încântat să le atingi.
- Curajul de a-ți risca și de a-ți maximiza potențialul în toate domeniile vieții.
Tabăra te va motiva să reușești și te va inspira să trăiești viața din plin!