Cine vrei să fii cu adevărat?
Acum, fii sincer, cât timp ai petrecut gândindu-te de fapt la persoana care ai vrea să devii?
Cred că pentru mulți dintre noi, cea mai mare parte a vieții noastre este petrecută fără măcar să ne dăm seama de importanța acestei întrebări.
Dar adevărul este că imaginea de sine din care operezi în prezent joacă un rol major în succesul pe care îl vei obține în viața ta, precum și mentalitatea ta, nivelul de fericire pe care îl simți și sentimentul tău general de bunăstare.
În viața ta de zi cu zi, ai două opțiuni în ceea ce privește imaginea de sine din care operezi.
Poți fi condus fie de viziunea creată din experiențele trecute, fie de cea pe care ai creat-o și care te împinge către persoana care vrei să devii în cele din urmă.
Întrebarea mea pentru tine este, ce imagine de sine îți conduce viața?
Imaginea ta de sine actuală
Imaginea noastră de sine este imaginea personală sau imaginea mentală pe care o avem despre noi înșine. Cu toții avem imagini de sine care s-au reunit în mintea noastră, fie conștient, fie inconștient.
Un aspect interesant al imaginii de sine este că poate fi îndreptată către orice domeniu al vieții noastre. Adică, s-ar putea să ai o anumită viziune despre tine într-un anumit domeniu, totuși, când vine vorba de o altă parte a vieții, ai adoptat o viziune complet diferită.
Când doreșți să creezi o viziune ideală despre tine, imaginea de sine care îți va permite să aspiri la toate obiectivele tale, trebuie mai întâi să îți examinezi imaginea de sine actuală.
Fie că ești atlet, regizor, actor, director de companie, cântăreț sau angajat al unei companii, există câteva domenii care vor avea cel mai mare impact asupra performanței tale, în funcție de imaginea de sine pe care o deții în prezent.
Acestea includ:
Anxietate
Cum te simți când rostesc cuvântul, anxietate?
Eu as spune lucruri de genul:
„Devin nervos ușor.”
„Nu știu de ce sunt atât de îngrijorat înainte de o întâlnire.”
„Devin foarte neliniştit când vorbesc cu alte persoane.”
„Îmi tremură picioarele și mâinile înaintea unui eveniment important.”
Toate acestea au fost adevărate în trecut și sunt adevărate în prezent. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fie adevărate în viitor. Totuși, așa te privești pe tine. Imaginea ta de sine în raport cu anxietatea a fost și este că anxietatea te controlează, tu neavând deloc sau puțină putere pentru a schimba această situație.
Deci, pentru tine, care este imaginea ta de sine când vine vorba de anxietate?
Încredere în sine
Te vezi ca o persoană încrezătoare, una care are credința și încrederea în abilitățile sale? Un aspect interesant, dar în același timp frustrant al încrederii este că trebuie să te vezi încrezător pentru a deveni și a te simți încrezător.
Acest lucru poate fi incredibil de dificil dacă, în trecut, tot ceea ce ai experimentat sunt situații în care simți că nu ai încredere în tine și în ceea ce poți realiza. Cu toate acestea, acele amintiri nu trebuie să alimenteze alte sentimente de încredere scăzută.
Totuși, dacă acum, așa te percepi, nu există altă cale decât să continui să-ți lipsească încrederea.
Deci, te vezi ca pe cineva care are încredere în sine sau te vezi ca pe cineva care caută mereu o modalitate de a construi încrederea?
Perfecţionism
De cele mai multe ori, unii își spun: „Oh, sunt doar un perfecționist.”
Poți enumera de câte ori ai spus exact aceeași afirmație? Din nou și din nou, oferindu-ți minții prea critice o scuză... declarând că așa esti?
Părerea mea este că erai pur și simplu un perfecționist. Te vedeai ca pe cineva care nu poate vedea niciodată o performanță ca un succes sau să vadă îmbunătățiri minore din cauza imperfecțiunilor pe care le puteai identifica întotdeauna. Motivul fiind că imaginea ta de sine era aceea că ești perfecționist. Cu cât te agăți mai puternic de această credință, cu atât mai mult perfecționismul va fi starea ta naturală.
Acestea trei sunt unele dintre trăsăturile majore observate.
Anxietatea, încrederea și perfecționismul au un impact direct asupra nivelului tău de performanță. Cu toate acestea, nu sunt în niciun caz singurele domenii în care imaginea ta de sine contează.
Fiecare aspect al vieții tale este afectat fie pozitiv, fie negativ de imaginea pe care o ai despre tine în legătură cu acea zonă.
Alte trăsături majore cărora trebuie să le acorzi atenție, este necesar să includă imaginea de sine în legătură cu:
- Imaginea propriului corp
- Discuția cu tine însuți
- Valoarea de sine
- Productivitatea
- Gestionarea timpului
- Fericirea/Bucuria
- Depresia
- Nutriția
- Relațiile
Cea mai importantă parte din toate acestea este să înțelegi că imaginea ta de sine este... a ta. Aceasta înseamnă că ai control complet asupra modului în care te vezi. Deși este adesea dificil să-ți schimbi imaginea de sine, este vital pentru succesul tău și bunăstarea generală.
Beneficiile creării unei imagini de sine ideale
De ce este chiar necesar să creăm o imagine de sine ideală? Cum de nu putem opera pur și simplu în baza identității pe care o deținem în prezent? Ce rost are să definim o nouă versiune ideală a noastră spre care trebuie să lucrăm?
Ei bine, există câteva motive, dar principalul pe care vreau să-l abordez este nevoia de creștere personală. La nivelul de bază, cred că toți avem dorința de a deveni versiuni mai bune ale noastre.
Întotdeauna există scopul de a te dezvolta în mod continuu într-un anumit aspect al vieții tale. Întrebarea nu este dacă ți-ar plăcea să fii mai bun, ci mai degrabă, lucrezi pentru a deveni acea persoană?
Cine nu și-ar dori să fie puțin mai inteligent, mai sănătos, mai fericit, mai bogat sau mai iubitor? Există atât de multe domenii în viețile noastre pe care le putem îmbunătăți și care vor duce la mai multă împlinire. Cu toate acestea, să facem și să obținem acest lucru este adesea destul de dificil.
Este ușor să fii prins în speranța progresului, nereușind să faci efectiv pașii necesari pentru a te îmbunătăți. Acolo devine atât de vital să creezi imaginea de sine ideală. Procedând astfel, îți oferi o țintă tangibilă.
Prin definirea a ceea ce este această imagine de sine ideală, în raport cu orice domeniu al vieții pe care ți-ai dori, se creează un scop, permițându-ți să construiești un plan de acțiune.
Odată ce ai pus la punct acest plan, nu mai ai doar dorința pentru o versiune mai bună a ta, ci de fapt lucrezi pentru a deveni acea persoană.
Acesta este cu adevărat principalul beneficiu al creării imaginii de sine ideală: începi să te îmbunătățești zilnic.
Alte beneficii care vor rezulta dintr-o astfel de auto-îmbunătățire includ:
- Încredere mai mare
- Stres și anxietate reduse
- Focalizare îmbunătățită
- O mai bună gestionare a timpului
- Simțul de sine mai mare
- O mai mare senzație de împlinire
- O valoare de sine îmbunătățită
- O motivație crescută
Toate aceste beneficii vin din faptul că îți faci timp pentru a defini care este versiunea ideală a ta. Destul de interesant... este că nu îți vei atinge niciodată sinele ideal.
Acum, asta poate părea contraintuitiv, dar să descoperim de ce: motivul pentru care nu vei ajunge niciodată la imaginea de sine ideală pe care ai stabilit-o este că aceasta se va schimba mereu.
De fiecare dată când vei dori să dezvolți o versiune a ta mai bună, imaginea ta de sine se va adapta.
Modificându-vă în mod continuu imaginea de sine, străduindu-te întotdeauna să fii o versiune mai bună a ta, vei atinge înălțimi personale pe care nu le-ai crezut niciodată posibile.
Totul începe pur și simplu prin a defini, chiar acum, care este sinele tău ideal.
Cum să devii cea mai bună versiune a ta
Deci ești gata să devii cea mai bună versiune a ta?
Bine, consider că este imperativ să ne operăm cu toții viața dintr-o viziune a cine vrem să fim, mai degrabă decât o amintire a cine am fost.
Pentru a începe pe calea auto-îmbunătățirii, trebuie mai întâi să îți creezi imaginea de sine ideală. După cum am spus în secțiunea anterioară, aceasta va fi o versiune a ta care continuă să se adapteze, modificându-se pe măsură ce progresezi în călătoria ta.
Această tehnică pe care ți-o voi arăta poate fi repetată de câte ori dorești. Poate vei reevalua în fiecare an sau la doi ani. Indiferent de câte ori îți refaci imaginea de sine, procesul va începe întotdeauna cu un exercițiu de autoevaluare.
PASUL 1: AUTOEVALUARE
Primul pas va fi cel în care îți dai seama în ce domenii din viața ta vrei să-ți îmbunătățești imaginea de sine. Îți amintești mai devreme cum am discutat despre diferitele imagini de sine pe care le poți avea în legătură cu anumite domenii, cum ar fi anxietatea și încrederea?
Este exact ceea ce dorim să vizăm în această secțiune. O modalitate excelentă de a face acest proces mai eficient este formarea unor categorii diferite. Puteți face acest lucru luând un caiet și notând categoriile care crezi că ar beneficia cel mai mult de o schimbare a percepției de sine.
De exemplu, efectuezi această activitate în legătură cu propria ta anxietate și încredere. Ceea ce faci este să notezi credințele actuale pe care le-ai avut cu privire la acele domenii.
Acesta este un pas important, pentru că nu numai că identifici trăsăturile care ar beneficia foarte mult de o imagine de sine alterată, dar ajungi la miezul credințelor pe care le ai în prezent.
Efectuarea unui inventar al imaginii tale actuale de sine poate fi dificilă, mai ales dacă este deosebit de negativă. Uneori putem fi luați înapoi de cât de groaznic ne vedem pe noi înșine.
Dar, efectuează acest pas cu perspectiva optimistă că, din moment ce te întâlnești față în față cu imaginea ta de sine actuală, îți oferi cunoștințele necesare pentru a deveni persoana care vrei să devii.
Crearea unui inventar al imaginii tale actuale de sine poate fi dificilă, mai ales dacă este deosebit de negativă.
PASUL 2: CREEAZĂ-ȚI IMAGINEA DE SINE
Acum ajungem la partea distractivă, în care poți să vii cu imaginea ta de sine ideală. Există câteva moduri în care poți face acest lucru.
Poți să o faci foarte specifică situației sau să creezi o prezentare generală. Poți face una dintre acestea sau ambele. Alegerea va depinde de tine.
Când își creezi imaginea de sine, există două exerciții care sunt foarte utile în acest sens.
Indiferent dacă creezi o imagine de sine specifică situației sau o imagine de sine generală, aceste exerciții te vor ajuta.
Prima este ceea ce îmi place să numesc o diagramă caracteristică.
Ceea ce faci este să desenezi un cerc pe o bucată de hârtie, cu linii care ies pe laturi, ca razele soarelui. Pe fiecare rând, scrii un cuvânt care rezumă o caracteristică pe care dorești să o adopți.
De exemplu, poți include:
- Încrezător
- Relaxat
- Fermecător
- Carismatic
- Amuzant
- Sănătos
Pentru al doilea exercițiu, va fi necesar să scrii o poveste. Gândește-te la asta ca la o autobiografie, dar în loc să scrii despre cine ești acum, descrii persoana care vrei să devii.
Intră în cât de multe detalii doriți și, bineînțeles, distreazăt-te făcând cu asta!
Descrie-te ca cine ți-ar plăcea să fii. Nicio experiență din trecut sau convingerile actuale nu trebuie să influențeze această descriere.
Imagine de sine specifică situației
O imagine de sine specifică situației va fi direcționată către o anumită caracteristică, cum ar fi anxietatea sau încrederea, în care te percepi negativ.
De exemplu, te-ai văzut întotdeauna ca un atlet anxios ori de câte ori concurai. Imaginea ta de sine în această situație era aceea de anxietate. Dacă ești un prezentator, un alt exemplu este felul în care te-ai văzut în legătură cu vorbitul în public.
Te-ai văzut întotdeauna ca pe cineva care a devenit incredibil de anxios ori de câte ori trebuia să vorbească într-un cadru moderat public. Aveai nevoie să-ți modifici imaginea de sine în raport cu aceste situații. Așa că, pentru tine, ia situațiile pe care le-ai subliniat mai sus și definește cum ai vrea să fii.
Pentru ambele exerciții, este necesar să permiți tuturor dorințelor tale cele mai profunde..... să vină la suprafață. Nu reglementa sau minimiza nicio caracteristică pe care dorești să o adopți. Acesta este timpul tău pentru a crea imaginea de sine pe care îți dorești cu adevărat să o ai.
Imagine de sine generală
Acesta va cuprinde caracteristicile și anumite situații pe care le-ai identificat în procesul de autoevaluare, dar va fi o privire de ansamblu mai generală asupra ta ca persoană.
Uneori, acest lucru poate fi mai ușor de identificat, deoarece nu îți faci timp să descrii cum ai dori să te vezi în fiecare situație.
Pur și simplu ține cont de toate domeniile pe care dorești să le îmbunătățești și să le folosești pentru a crea modul ideal în care dorești să te vezi.
PASUL 3: LUCRÂND SPRE SINELE TĂU IDEAL
Deoarece acum ar trebui să ai o imagine clară despre cine doriți să fii și despre cum dorești să te vezi, o călătorie în curs este pe cale să se desfășoare.
Calea către sinele tău ideal este continuă, dar, așa cum am spus deja, trebuie să începi de undeva. Acesta este punctul la care am ajuns acum. Este timpul să iei imaginea de sine pe care tocmai ți-ai construit-o și să o transformi într-un proces acționabil.
Există două tehnici pe care vreau să ți explic, care te vor ajuta să te asiguri că faci progrese zilnice către viziunea țintă.
Stabilirea obiectivelor
Ce rost are să-ți creezi această nouă imagine ideală despre tine, dacă nu faci acțiunile necesare pentru a o atinge? De aceea trebuie să-ți stabilești obiective. Acestea vor fi direcționate către noua imagine de sine pe care o creezi.
Gândește-te ce acțiuni trebuie să faci pentru a adopta convingerile pe care le dorești. De exemplu, dacă vrei să fii un prezentator mai încrezător, este necesar să-ți stabilești ținte mici pentru care să te străduiești.
Acest lucru ar putea însemna să te înregistrezi vorbind, apoi să ții un discurs familiei tale. De acolo, poate că te înscrii la un curs de vorbire în public și, în cele din urmă, susțineți un discurs undeva către un public mai larg.
După cum poți observa, totul este să iei această nouă imagine de sine ideală și să extragi obiective tangibile pe care le poti crea, care te vor îndruma pe drumul cel bun pentru a deveni acea persoană.
Vizualizarea
Odată ce ai stabilit obiectivele care te împing spre atingerea sinelui ideal, trebuie să începi să îți consolidezi noua imagine de sine în subconștient.
Stabilirea obiectivelor și, ulterior, îndeplinirea acestor obiective funcționează pentru a insufla amintirea noii imagini de sine în minte. Dar, în procesul de lucru pentru atingerea acestor obiective, poți obține un avans prin a-ți pregăti subconștientul cu acest nou mod de a te vedea.
Acest lucru se realizează prin vizualizare. Când vizualizezi, creierul tău reacționează într-un mod similar cu o situație din viața reală.
Să presupunem că dorești să îți modifici imaginea de sine pentru a fi mai încrezător. Poți pur și simplu să îți repeți mental, fiind și, cel mai important, să te simți încrezător.
Efectuează suficient acest exercițiu și, în timp, modul în care te vezi se va schimba pentru a deveni aliniat cu noua imagine de sine.
Gânduri finale
Viața ta este condusă fie de amintiri din trecut, fie de o viziune asupra viitorului tău. Îți recomand cu căldură să te asiguri că ai o viziune ideală despre cine doriți să fii.
Acest lucru îți va oferi motivație și concentrare pentru a te îmbunătăți continuu în fiecare zi. În timp ce viziunea ta vizată se va adapta și modifica pe măsură ce progresezi, poți fi sigur că te străduiești întotdeauna să devii o versiunea a ta mult mai bună.
Dacă vrei să te dezvolți în cea mai bună versiune a ta, mai întâi va trebui să identifici zonele care necesită îmbunătățiri. De acolo, creează-ți imaginea de sine. Cum vrei să te vezi?
Odată ce ambii pași sunt finalizați, este timpul să iei măsuri. Stabilește obiective care te vor ajuta să lucrezi la noua imagine de sine și utilizează vizualizarea pentru a consolida această nouă imagine în subconștientul tău.
Cum te vezi în prezent? Cât de mult s-ar îmbunătăți viața ta dacă ai începe să ai o viziune despre cine vrei să fii?
Sper că ti-a plăcut acest articol și, dacă ti-a plăcut, nu ezita să-l distribui și altora.
Îți mulțumesc că ai citit și îți doresc mult succes în tot ceea ce faci.