Răbdarea este o virtute - este o abilitate greu de stăpânit.
Imaginează-ți, de exemplu, că aștepți ca cineva să termine de compilat un raport de care ai nevoie pentru o întâlnire. Ai întârziat deja, poți simți că ți se încordează corpul și începi să te enervezi. Dintr-o dată, îți pierzi cumpătul și țipi la persoana respectivă că a întârziat cu predarea raportului. Îți poți da seama că persoana respectivă este șocată și supărată de izbucnirea ta, dar nu te poți abține.
Probabil că toți ne pierdem răbdarea din când în când. Dar a face acest lucru frecvent sau inadecvat ne poate afecta reputația, ne poate deteriora relațiile, crește stresul sau escalada o situație dificilă.
În acest articol, explorăm diferite tipuri de răbdare și modul în care acestea se aplică la locul de muncă. De asemenea, examinăm strategiile pe care le puteți folosi pentru a dezvolta și a cultiva această calitate esențială.
Ce este răbdarea?
Răbdarea este capacitatea de a rămâne calm în timp ce aștepți un rezultat de care ai nevoie.
Aceasta vine în trei tipuri principale: răbdare interpersonală, răbdare în ceea ce privește provocările vieții și răbdare față de provocările zilnice.
Să ne discutăm despre acestea mai detaliat:
1. Răbdare interpersonală
Răbdarea interpersonală este răbdarea față de alți oameni, de cerințele și de eșecurile lor.
Puteți considera că unii oameni învață mai lent, sunt greu de înțeles sau sunt chiar de-a dreptul nerezonabil de încăpățânați. Sau, pot avea obiceiuri proaste care te înnebunesc. Dar pierderea răbdării cu ei nu va fi de niciun folos și poate înrăutăți lucrurile.
Răbdarea și înțelegerea față de ceilalți sunt esențiale atunci când încorporăm personal nou la locul de muncă sau când delegăm sarcini. Este, de asemenea, un ajutor imens în a face față colegilor de muncă sau managerilor dificili.
Acest tip de răbdare este activ. Abilitățile de ascultare și empatia sunt vitale și, atunci când ai de-a face cu oameni dificili, ai nevoie de conștientizarea de sine și inteligența emoțională pentru a înțelege modul în care cuvintele și acțiunile tale afectează situația. Nu poți doar să aștepți și să speri la ce este mai bun.
2. Răbdare în ceea ce privește provocările vieții
Am putea folosi termenul de perseverență pentru a rezuma răbdarea făță de greutățile vieții.
Poate însemna să ai răbdarea de a depăși un eșec serios în viață, cum ar fi așteptarea pe termen lung pentru rezultatul unui proces sau pentru un tratament medical. Dar poate include și capacitatea ta de a lucra în direcția unui obiectiv pe termen lung – fie că este profesional, cum ar fi o promovare, sau personal, cum ar fi să te pregătești pentru un examen sau să economisești pentru o vacanță.
Indiferent de obstacolul pe care trebuie să-l depășești, probabil că va necesita determinare și concentrare pentru a-l atinge. Și va trebui să-ți ții emoțiile sub control pe tot parcursul călătoriei. Aceste emoții pot varia de la nerăbdare de a le duce la bun sfârșit, la furie față de frustrările pe care le întâlnești pe parcurs – ceea ce te poate determina să devii demotivat.
3. Răbdare față de provocările zilnice
Uneori ai nevoie de răbdare pentru a face față circumstanțelor care sunt în afara controlului tău.
Acestea sunt „provocările și greutățile tale din viața de zi cu zi viață”. Ceva la fel de banal precum blocarea în trafic, de exemplu, sau așteptarea încărcării unui program de calculator.
De asemenea, ai nevoie de răbdare pentru a trece peste acele sarcini de zi cu zi plictisitoare, dar inevitabile, care nu contribuie neapărat la obiectivele tale personale. Abilitatea de a menține autodisciplina și de a oferi unui loc de muncă – oricât de banal – atenția pentru detalii de care are nevoie, este un semn distinctiv al răbdării.
Cercetările sugerează că oamenii care pot rămâne calmi în fața acestor frustrări constante și mărunte au mai multe șanse să fie mai empatici, mai echitabili și să sufere mai puțin de depresie.
Beneficiile și riscurile răbdării
În general, dăcă ești răbdător înseamnă că este mai probabil să fii privit pozitiv de către colegi și manageri (și familie sau prietenii). Probabil vei fi un coleg de echipă mai bun, mai concentrat și mai productiv.
Dacă ești adesea nerăbdător, oamenii te pot considera arogant, insensibil și impulsiv. Colegii de serviciu ar putea crede că ești o persoană care ia decizii pripite, pentru că faci judecăți rapide sau întrerupi oamenii. Dacă ai reputația de a avea abilități nepotrivite și un temperament prost, alții pot chiar să evite în mod deliberat să lucreze cu tine. Ca rezultat, nu este surprinzător, oamenii nerăbdători vor fi puțin probabil să fie în fruntea listei pentru promovare.
Desigur, a fi răbdător nu înseamnă că ar trebui să fii „delăsător” sau “indifrerent”. Uneori este în regulă să-ți arăți nemulțumirea atunci când oamenii te fac să aștepți inutil. Deci, asigură-te că stabilești limite puternice. Dar, asigură-te că ești politicos și asertiv, niciodată furios și agresiv.
Cheia este – răbdarea : obții puiul prin clocirea oului, nu prin spargerea lui.
Înțelegerea nerăbdarii
Nerăbdarea își are rădăcinile în frustrare. Este un sentiment de stres în creștere care începe atunci când simți că nevoile și dorințele tale sunt ignorate. Într-un mediu modern în care suntem obișnuiți cu comunicarea instantanee și accesul imediat la date, este o problemă în creștere. Dar recunoașterea semnelor de avertizare te poate ajuta să previi nerăbdarea să se impună.
Simptome de nerăbdare
Nerăbdarea are o serie de simptome. Semnele fizice pot include respirație superficială, rapidă, tensiune musculară și frecatul mâinilor. Sau s-ar putea să te trezești clătinându-ți neliniștit picioarele.
S-ar putea să apară schimbări și în starea ta de spirit și în gândurile tale. Poți deveni iritabil, supărat sau poți experimenta anxietate sau nervozitate. Să te grăbești să faci lucruri și să iei decizii rapide – simptomele bolii de grabă – sunt semne clare că nerăbdarea ta este în avantaj și nu îți va aduce nimic benefic.
Declanștorii nerăbdării
Dacă experimentezi aceste sentimente și simptome, încearcă să identificați ce le-a cauzat. Mulți dintre noi avem „declanșatori” pentru nerăbdare. Acestea pot fi persoane, cuvinte sau situații specifice.
Fă o listă cu lucrurile care te fac să devii nerăbdător. Dacă întâmpini probleme în identificarea declanșatorilor, oprește-te și gândește-te la ultima dată când te-ai simțit astfel. Ce a cauzat-o?
Dacă nu ești sigur, întreabă-ți colegii (sau prietenii și familia) despre nerăbdarea ta. Sunt șanse ca ei să știe ce te face să „devii nerăbător și nervos”.
Încearcă să ții un jurnal pentru a înregistra când începi să te simți nerăbdător. Notează detaliile situației și motivul pentru care devii frustrat. Acest lucru te poate ajuta să îți examinezi acțiunile și să înțelegi de ce răspunzi în acest fel.
Nu vei putea evita întotdeauna declanșatorii care te fac nerăbdător. Dar poți învăța să-ți gestionezi reacțiile la ele.
Sfat: Mulți oameni devin nerăbdători din cauza unor factori fizici precum foamea, deshidratarea sau oboseala. Ține cont de asta data viitoare când începi să te simți nerăbdător. Un remediu simplu ar putea fi o gustare și un pahar cu apă!
Gestionarea simptomelor de nerăbdare
Când te simți nerăbdător, este important să ieși din această stare de spirit dăunătoare cât mai repede posibil. Încearcă să dezvolți strategii pentru a îți gestiona nerăbdarea pe măsură ce o observi.
Gestionarea simptomelor fizice
Respiră adânc și încet și numără până la 10. Dacă faci acest lucru, îți veți încetini ritmul cardiac, îți va relaxa corpul și te va îndepărta emoțional de situație. Uneori s-ar putea să ai nevoie de o numărătoare mai lungă sau să repeți procesul de mai multe ori.
Nerăbdarea te poate face să îți încordezi mușchii involuntar. Așadar, concentrează-te în mod conștient pe relaxarea corpului tău. Din nou, respiră încet și adânc. Relaxează-ți mușchii, de la degetele de la picioare până în vârful capului.
Forțează-te să încetinești. Mișcă-te mai încet. Celorlalți li se va părea că ești calm. Acționând în acest mod te face adesea să te simți mai răbdător.
Simptome emoționale
Amintește-ți, ai de ales cu privire la modul în care reacționezi la anumite situații. Poți alege să ai răbdare sau nu: depinde de tine.
Provoacă-ți presupunerile negative, în loc să îți lași nerăbdarea să crească. Încearcă să recadrezi circumstanțele într-o lumină mai pozitivă. De exemplu, oamenii ar putea să nu fie deranjați dacă întârzii la o întâlnire, atât timp cât îi anunți în avans că întârzii. Întârzierea poate avea chiar beneficii: de exempu - înțelegerea mai clară a unei situații în curs de dezvoltare.
Avertizare: Manifestările necaracteristice de nerăbdare pot fi un semn al unor probleme de bază, cum ar fi stresul, epuizarea sau anxietatea. Dacă crezi că acest lucru s-ar putea aplica în cazul tău., solicită sfatul unui profesionist calificat din domeniul sănătății.
Să fii răbdător cu alți oameni
Practicarea empatiei îți poate permite, de asemenea, să îți dezamorsezi nerăbdarea. Acordă-i celeilalte persoane toată atenția ta și încearcă să vezi dincolo de propriile tale frustrări imaginându-te în poziția celeilalte persoane.
Amintește-ți că nerăbdarea are rareori un efect pozitiv – de fapt, poate chiar interfera cu capacitatea persoanei de a performa. Nerăbdarea va genera probabil mai mult conflict și stres, ceea ce va fi contraproductiv.
Deși unii oameni au răbdare în mod natural, unii dintre noi trebuie să exersăm, pentru ca acesta să devină un obicei. Să devii mai răbdător nu se va întâmpla peste noapte, dar persistența poate da roade!
Puncte cheie
Răbdarea este o calitate vitală la locul de muncă și mai ales în viața de zi cu zi. Poate reduce stresul și conflictele, poate duce la relații de muncă mai bune și te poate ajuta să îți atingi obiectivele de viață și de carieră pe termen lung.
Mulți dintre noi ne luptăm cu nerăbdarea. Învață să recunoști simptomele fizice și emoționale asociate cu acesta și să identifici situațiile care o declanșează.
Când înțelegi cauzele nerăbdării tale, poți dezvolta strategii pentru a o preveni sau a o depăși.
Acestea ar putea include îngrijirea bunăstării tale fizice prin utilizarea tehnicilor de respirație profundă și relaxare și dezvoltarea abilităților tale de empatie și inteligență emoțională.
Este imposibil să elimini complet nerăbdarea din viața ta. Mulți factori externi din jurul nostru măresc nerăbdarea – o parte din starea în societate ne face să cădem cu ușurință pradă ei.
Dar ceea ce putem controla sunt tiparele noastre, cum ar fi să fim atașați de rezultatul final.
În loc de asta, fii atașat de călătorie. Va face viața mai plăcută și veți simți mai multă recunoștință în viața de zi cu zi.
Dacă încă nu ai reușit să îți gestionezi nerăbdarea, poți oricând să îmi cer ajutorul.
Te pot ajuta să îți descoperi punctele de declanșare și să te ghidez în modalitățile adecvate de a le canaliza.