Adesea, oamenii confundă stabilirea unui obiectiv cu formularea unei dorințe. Deși par foarte asemănătoare, există o mare diferență între ele.
O dorință poate consta în orice ne putem imagina, nu are limite logice, este o realizare care poate sau nu poate fi posibilă, este ceva ce visăm să avem. Nu punem o dată de încheiere pentru dorințele sau visurile noastre, ceea ce înseamnă că, în general, nu plănuim în mod oficial să ne îndeplinim lista de dorințe.
Dar obiectivele sunt acele rezultate palpabile, pentru care depunem tot efortul să devină realitate. Ceea ce definește obiectivele este faptul că ele sunt concrete, măsurabile și realiste.
Bine, vei spune, teoria e destul de clară, dar când trebuie să ne formulăm obiectivele tot cădem în confuzie.
Uite un exemplu. Dacă ai răspunde la întrebarea „Care este obiectivul tău pe viitor?” cu „Să câștig la loto.”, ce crezi, este un obiectiv sau o dorință? Ai dreptate, e o dorință pentru că să câștigi la loto nu este ceva care depinde de performanța ta zilnică. Este, de asemenea, un eveniment pur întâmplător.
Dar dacă răspunsul ar fi „Obiectivul meu este să fiu fericit și de succes.”? Acest răspuns sună mai bine decât cel cu loteria, dar mai este ceva în neregulă cu el. E prea vag, incorect definit, iar afirmația este nespecifică. Nu știm ce ar te face fericit și nu știm ce ar trebui să se întâmple pentru ca tu să te consideri ca fiind „de succes”. E nevoie de lămuriri: „Ce înseamnă să spui că ești fericit?” și „Ce înseamnă să spui că ai succes?” Sau, altfel spus, „Ce obiective, dacă le-ai atinge, te-ar face să crezi că ai avut succes și, prin urmare, te-ar face să te simți fericit?”
Așadar, observi că dacă vrei să aduci în concret o dorință, ai nevoie de un drum pavat cu obiective concrete, măsurabile, realiste.
Dorințele se încadrează în acea categorie pe care am numit-o metaforic „vreau să mă simt bine”, iar obiectivele în categoria declarație specifică de intenție plus acțiune.
Obiectivele sunt instrumente puternice pentru schimbare. Ele ne oferă perspectiva concretă spre care să mergem și, prin urmare, ceva în jurul căreia să ne concentrăm forțele și acțiunile. Odată elaborat un plan pe etape cu acele acțiuni care ne vor duce din ce în ce mai aproape de scop, obiectivele oferă un tablou exact al efortului și un sens, aducând totodată motivația necesară pe măsură ce înaintăm.
Asta înseamnă că, spre deosebire de dorințe, obiectivele nu presupun un drum în care să ne simțim bine, ci pot însemna efort, sacrificii, concesii, eșecuri, reconfigurarea traseului. Totodată, setarea corectă a pașilor și urmarea lor cu conștiinciozitate, duc la îndeplinirea obiectivelor, ceea ce aduce, implicit, starea de bine. Iar, uneori, realizarea obiectivului este tot una cu îndeplinirea dorinței.
Cu alte cuvinte, obiectivele sunt acele decizii mai mici sau mai mari care ne trasează treptat drumul vieții către dorințele pe care le avem. Orice obiectiv ne propunem și orice hotărâre luăm în acest sens, ea ne va schimba traseul într-o direcție sau alta, de aceea e important să le setăm corect, având finalul în minte.
Iar persoanele care reușesc cel mai des să-și atingă obiectivele setate au tei mari aptitudini:
- Identifică rezultate explicite și realizabile
- Sunt flexibili în comportament și acțiuni
- Folosesc acuitatea senzorială pentru verificarea rezultatelor
Cu siguranță ai mai auzit de modalitățile de formulare a obiectivelor, iar cea mai cunoscută este cea numită SMART sau, extins, SMARTER:
- Specific: descriere cât mai specific a rezultatului pentru tine și pentru feedback-ul celorlalți. Întrebarea ajutătoare: ce?
- Măsurabil: descrie cantitate, număr, frecvență. Întrebarea ajutătoare: în ce fel?
- Accesibil: asigură-te ca atingerea obiectivului este posibilă. Întrebarea ajutătoare: cum?
- Relevant: stabilește importanța, valoarea obiectivului și ce valori împlinește. Întrebarea ajutătoare: din ce motiv?
- Temporalizat: specifică un moment de începere și un moment de finalizare. Întrebarea ajutătoare: când?
- Ecologic: descrie cum schimbă atingerea obiectivului sistemele din care faci parte (familie, prieteni, cuplu, echipă etc.). Întrebarea ajutătoare: care sunt efectele?
- Recompensat: identifică ce beneficii ai din atingerea obiectivului. Întrebarea ajutătoare: pentru ce?
Dacă nu știi suficient, atunci obiectivul tău te va ocoli pentru totdeauna. Cu cât înveți mai multe despre obiectivul tău, cu atât devine mai realizabil.