Terapia de acceptare și angajament (ACT) este o abordare de psihoterapie bazată pe dovezi, orientată spre acțiune, care face parte din al treilea val de terapie cognitiv-comportamentală, care prioritizează înțelegerea modului în care indivizii se raportează la gândurile, îndemnurile și senzațiile lor.
ACT folosește acceptarea, atenția, angajamentul și strategiile comportamentale pentru a îmbunătăți flexibilitatea unui individ ca răspuns la provocările vieții.
Cu o gamă largă de tehnici, ACT provoacă clienții să își stabilească un sentiment de sine, să fie prezenți în fiecare moment și să aleagă valori și să se angajeze să le implementeze.
Suferința, tristețea și emoțiile negative sunt experiențe inevitabile ale vieții.
Încercarea de a controla aceste condiții nu ne servește și nu oferă loc de creștere. Potențialul nostru pentru o mai mare bunăstare devine limitat odată ce luptăm împotriva sau ne simțim vinovați pentru procesele noastre interne. Mai mult, suprimarea emoțiilor, gândurilor sau traumelor noastre poate fi contraproductivă și poate duce la emoții negative și mai mari.
În schimb, acceptarea gândurilor și sentimentelor noastre interioare ca răspuns adecvat la anumite situații ne permite să facem schimbările comportamentale necesare.
ACT permite clienților să-și schimbe perspectiva, starea emoțională și atitudinile în timp prin dezvoltarea flexibilității psihologice, acceptând experiențele lor interne și confruntând problemele într-un mod sănătos. Această formă de terapie este eficientă pentru o serie de probleme de sănătate mintală, precum și pentru oameni de toate vârstele.
ACT este ferm înrădăcinată în teoria cadrului relațional (RFT), care explică faptul că limbajul uman se bazează pe relaționarea unui concept cu altul. Ca oameni, suntem capabili să conectăm un anumit eveniment cu alte evenimente sau experiențe.
ACT consideră că abilitățile raționale pe care le folosim adesea pentru a rezolva probleme pot fi ineficiente cu alte evenimente sau experiențe.
Aplicând rezultatele RFT, dr. Steven Hayes a dezvoltat cele șase procese de bază ale ACT: acceptare, defuziune cognitivă, atenția flexibilă la momentul prezent, sine ca și context, valori și acțiune angajată. Aceste procese au scopul de a ajuta clienții să nu mai manipuleze sau să evite sentimentele negative pentru a se angaja în acțiuni fezabile care le vor avea un impact pozitiv asupra vieții.
Cum funcționează psihoterapia de acceptare și angajament (ACT)?
ACT implică de obicei întâlniri săptămânale cu un psihoterapeut. În timpul psihoterapiei, psihoterapeutul se concentrează asupra modului în care clientul se angajează în discuții cu sine despre traume, relații problematice și alte probleme. Odată identificate problemele, clientul decide dacă își schimbă comportamentul sau acceptă felul în care sunt în timp ce învață alte modalități de a aborda problemele. Acceptarea provocărilor lor actuale permite clienților să se angajeze să nu mai lupte împotriva emoțiilor sau acțiunilor lor trecute, eliberându-i să trăiască o viață mai împlinită.
După cum am menționat mai sus, ACT implică șase procese de bază pentru a-i învăța pe pacienți să accepte adevărata acceptare:
1. Acceptare.
Acest proces presupune să lăsăm în mod activ experiențele negative să existe pur și simplu în viața noastră, fără a încerca să le schimbăm, să le evităm sau să le negăm. Ne permite să ne deschidem și să permitem sentimentelor sau gândurilor neplăcute să fie prezente fără a încerca să le suprimăm. Acceptarea oferă o oportunitate de a trece mai repede de la probleme și lupte.
2. Defuzia cognitivă.
Acest proces presupune să ne permitem să modificăm modul în care reacționăm la anumite gânduri sau sentimente. Să accepăm gândurile, amintirile și alte cunoștințe așa cum sunt și să nu le aplicăm semnificații, presupuneri sau adevăruri mai mari ne va permite să fim mai puțin afectați de ele.
3. Atenție flexibilă la momentul prezent
Acest proces ne învață să practicăm mindfulness și să devenim conștienți în fiecare moment fără prejudecăți. Viața este plină de momente care sunt în afara controlului nostru și, fără a ne concentra asupra așteptărilor, trecutului sau viitorului, putem trăi vieți mai pline.
4. Sinele ca și context.
Nu suntem doar suma tuturor experiențelor noastre; existăm în afara evenimentelor și experiențelor externe. Văzând lucrurile așa cum sunt, fără rezistență, putem tranzita emoțiile incomode, cum ar fi durerea și nefericirea și în cele din urmă să realizăm că există părți din noi înșine care nu sunt legate de acele emoții. Acest lucru ne oferă mai mult spațiu pentru a saluta fiecare situație sau eveniment cu deschidere și curiozitate.
5. Valori.
Acest proces ne asigură că ținem cont de valorile și calitățile pe care le apreciem cel mai mult pe măsură ce ne străduim să ne atingem obiectivele. Adesea, valorile noastre sunt cele care ne dirijează acțiunile și ne motivează. Oferind îndrumare, valorile ne pot arăta că viața poate fi încă plină de sens și bogată chiar și atunci când ni se întâmplă lucruri „rele”.
6. Acțiune angajată.
Angajamentul față de obiectivele pe termen lung începe cu o viață conformă cu un set de valori personale. Obiectivele sunt acolo pentru a servi ca mementouri ale acțiunilor necesare pentru a ajunge la viața ideală, vizualizată. Acest proces ne încurajează să facem pași mici și realizabili pentru a ne îndeplini obiectivele.
Eficacitatea terapiei de acceptare și angajament (ACT)
Cercetările au arătat că ACT este eficientă pentru tratarea persoanelor cu o varietate de afecțiuni de sănătate mintală.
Mai exact, studiile au demonstrat următoarele efecte ale ACT:
- reducerea depresiei auto-raportate în comparație cu terapia cognitivă;
- la clienții cu tulburare obsesiv-compulsivă, evitarea scăzută a gândurilor, sentimentelor și senzațiilor; scăderea credinței în obsesiile lor și scăderea nevoii de a răspunde la obsesiile lor;
- îmbunătățiri ale flexibilității psihologice;
- îmbunătățiri pe termen lung ale calității vieții și reducerea depresiei și stresului la pacienții care nu au răspuns bine la alte forme de tratament;
- reducerea semnificativă aseverității simptomelor de panică și a comportamentului de evitare la persoanele cu tulburare de panică.
Condiții tratate în mod obișnuit de ACT
ACT poate ajuta persoanele cu următoarele afecțiuni de sănătate mintală și alte afecțiuni:
- tulburare de anxietate generalizată
- anxietate socială
- depresie
- tulburare obsesiv-compulsive
- psihoză
- durere cronică
- tulburări de alimentatie
- tulburare de consum de substanțe
ACT poate fi benefică pentru oricine
Deși ACT s-a dovedit a fi eficientă în abordarea anumitor condiții psihologice, a fost dezvoltată pentru a fi utilizată în consolidarea celor șase abilități de bază enumerate anterior. Aceste abilități pot ajuta toate persoanele care se confruntă cu dificultăți în viața lor.
Prin creșterea flexibilității psihologice și continuând să lucreze pentru obiectivele valoroase, o persoană poate avea o mai mare satisfacție în viață, în ciuda oricărei provocări mentale, fizice sau situaționale.
Terapia de acceptare și angajament (ACT) este un tip de psihoterapie orientată spre acțiune. ACT se concentrează pe implementarea atenției și a schimbării comportamentului înainte de a schimba sau elimina gândurile și sentimentele incomode. Funcționează prin șase procese de bază: defuziune cognitivă, acceptare, atenție flexibilă la momentul prezent, sine ca și context, valori și acțiune angajată.
Nu trebuie să fii diagnosticat cu o tulburare psihologică pentru a beneficia de ACT. Tehnicile ACT pot fi aplicate oricăror probleme de viață, cum ar fi anxietatea, depresia, PTSD, tulburarea de consum de substanțe, durerea cronică, psihoza, problemele de alimentație sau stresul.
ACT îți poate îmbunătăți calitatea vieții, învățându-te să trăiești mai mult în prezent, oferind strategii pentru a face față situațiilor, sentimentelor și emoțiilor dificile care pot apărea.
ACT te poate ajuta să îmbrățișezi viața pe deplin, în timp ce continui să lucrezi spre obiectivele tale și să trăiești viața în conformitate cu valorile tale.
Începerea terapiei poate fi o sarcină descurajantă, mai ales dacă te confrunți cu o boală, o problemă de sănătate mintală sau un eveniment stresant de viață.
Terapia de acceptare și angajament poate fi un tip de terapie mai abordabil, deoarece este flexibilă și s-a dovedit eficientă pentru persoanele care trec prin tot felul de experiențe.